IZNENADA PREMINUO ŽELJKO ROHATINSKI (68): / Prije samo nekoliko dana objavljena je njegova autobiografija 'Persona non grata'

Image
Foto: Pixsell

Posljednju je knjigu 'Kriz u Hrvatskoj' izdao prije nekoliko mjeseci

12.12.2019.
18:40
Pixsell
VOYO logo

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo danas poslijepodne u dobi od 68 godina, javlja Jutarnji.

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951., na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 1974., a doktorirao 1988.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme Jugoslavije radio je u Republičkom zavodu za planiranje, a direktor istog postao je 1989. 1990. postao je voditelj Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Godine 2000. preuzeo je mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrogor. Iste godine je imenovan guvernerom HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađen za dužnost guvernera

Za vrijeme vođenja središnje banke dobio je nagradu udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka za najboljeg guvernera. Dužnost je obnašao dva mandata i bio je najdugovječniji guverner od hrvatske neovisnosti.

Nakon HNB-a vratio se u Agrokor na mjesto savjetnika. Okolnosti su bile kontroverzne, u fokusu je tada bila prodana tvrtka njegove supruge. Rohatinski je govorio kako nije bilo nečasnih radnji, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rohatinski se spominjao i kao mogući kandidat za predsjednika Vlade RH, no do njegova angažmana u politici ipak nikad nije došlo.

Autor je nekoliko knjiga iz područja ekonomije. Posljednju je knjigu 'Kriz u Hrvatskoj' izdao prije nekoliko mjeseci, a prije nekoliko dana objavljen je i njegova autobiografija 'Persona non grata'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo