IZNAJMLJIVAČI REŽU CIJENE: / 'Čim se pojavi vijest o većem broju novozaraženih, krenu otkazivanja'; Evo koliko sad traže za smještaj na moru

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

'Čim se pojavi vijest o većem broju novozaraženih, buking stane i krenu otkazivanja'

17.7.2020.
21:58
Srećko Niketić/Pixsell
VOYO logo

Jedna veća krčka turistička agencija opisala je za Novi list kakva je trenutačna situacija s bukingom i cijenama, rekavši da trenutačno rade s oko 50 posto prometa od lani, iako su računali na oko 20 posto.

"Buking ide potpuno u skladu s vijestima o epidemiološkoj situaciji. Čim se pojavi vijest o većem broju novozaraženih, buking stane i krenu otkazivanja. Isto tako, kad su vijesti dobre, rezervacije su dobre. Sve ide last-minute, bukira se čak i samo dan ranije. S obzirom na situaciju, svi iznajmljivači su korigirali cijene nekih 15 do 20 posto", rekli su iz agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVE ŠTO SMO GRADILI 12 GODINA, PROPALO JE U 6 TJEDANA': /

Stvari se mijenjaju, u turizmu cvjeta segment koji su Hrvati dosad zanemarivali

Image
'SVE ŠTO SMO GRADILI 12 GODINA, PROPALO JE U 6 TJEDANA': /

Stvari se mijenjaju, u turizmu cvjeta segment koji su Hrvati dosad zanemarivali

Velika ponuda i pad cijena

Govoreći o situaciji u prvoj polovini srpnja ove sezone, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je kako su cijene jednostavno odraz ponude i potražnje.

"Mi u ovim trenucima imamo golem pad potražnje, a veliku ponudu. Samim time cijena pada i svaki vlasnik kapitala, dakle, hotela, apartmana ili broda, je taj koji si mora napraviti računicu u kojoj će nešto što je lani naplaćivao 100, danas naplaćivati 50. Ali isto tako ne smijemo zaboraviti jednu stvar, a to je da se svi mi u turizmu ove godine borimo da smanjimo gubitak", rekao je Žgomba za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žgomba napominje kako je jako teško generalizirati o smanjenju cijena. Kod nekih iznajmljivača pad je i do 70 posto, a neki su snižavali tek desetak posto, no nekakav prosjek je 20 do 25 posto. Prilikom direktnog bukinga moguće je cjenkanjem pregovarati i povoljniju cijenu ili neki dodatni bonus.

Dugogodišnji gosti

"Kod nas najbolje prolaze oni koji imaju dugogodišnje, lojalne goste, a koji su se i prvi vratili", kaže stručnjak za obiteljski smještaj i koordinator Pododbora za obiteljski smještaj Udruge Glas poduzetnika Nedo Pinezić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše su pod pritiskom snižavanja cijena južne županije koje su oslonjene na aviogoste i jaka tržišta poput britanskog i američkog. "Moramo znati da su cijene koje su se ondje postizale bile u najmanju ruku dvostruko veće nego na Sjevernom Jadranu, za sve vrste smještaja.

Ono što je kod nas bilo 100 eura, tamo je bilo 200 eura i sada kada to tržište ne funkcionira, teško se spustiti na neku nižu razinu tako da ljudi, ovisno o tome u kakvoj su situaciji, nastoje privući goste raznim akcijama. To ne treba osuđivati, jasno je da će netko, tko je u kreditu, radije zaraditi i 10 eura nego ništa", kaže Pinezić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padaju cijene i hotela

To nije karakteristično samo za obiteljski smještaj, tako da su i cijene u hotelima znatno pale. "U pravilu što su hoteli bolje popunjeni, to su cijene niže. U prosjeku je to nekih 20 posto, što je i očekivano s obzirom na to da smo lani imali rekordnu sezonu u kojoj su i ovako bile cijene pretjerane", dodao je Pinezić.

Svih ovih godina, kaže, u obiteljskom smještaju nudilo se noćenje u najvećem rasponu cijena, od 10 do 50 eura. S druge strane, kuće za odmor u Istri i na Kvarneru dosta dobro drže razinu cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost još uvijek nije zaživjelo mapiranje zemlje po regijama. Naime, mi imamo situaciju da zbog Đakova ili Zagreba ljudi ne žele doći u Istru jer ne znaju koliko je to udaljeno", upozorava Pinezić za Novi list.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo