IZMET U MORU IZNENADIO KAŠTELANE: / Odgovorni objašnjavaju: 'Izletjela je zemlja s preostalim fekalijama dok smo čistili'

Image

U moru u Kaštelima pojavile su se fekalije koje su vrlo neugodno iznenadile stanovnike

2.3.2021.
15:50
VOYO logo

Stanovnike Kaštela neugodno je iznenadila pojava fekalija u moru. Niz pritužbi građana na tu temu stiglo je na adresu portala Morski.hr pa je novinarska ekipa nadležnima poslala upit. Nakon četiri dana stigao je odgovor firme Vodovod i kanalizacija Split. Morski.hr prenio je odgovor u cijelosti:

"Na zahtjev stranke, Ulica kneza Mislava djelatnici ViK-a vršili su čišćenje kanalizacijskog priključka koji se godinama nije koristio. U samom kanalizacijskom kolektoru došlo je do taloženja materijala, čak i začepljenja, najvjerojatnije zbog dužeg perioda ne korištenja, te su ekipe ViK-a vršile ispiranje sustava putem fekalne cisterne visokotlačnim mlaznicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku probijanja sustava izletjela je zemlja s preostalim fekalijama i materijalom, a djelatnici ViK-a i sama stranka ostali su zatečeni situacijom na terenu te se nakon intervencije na sustavu more 'očistilo'. Smatramo da je bitno navesti kako zadnjih desetak godina postoji stalni kontinuitet u nastojanju da se uspostavi sustav odvodnje na što širem području Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MORE NA KORČULI NIJE ZA KUPANJE: /

Fekalije su pronađene u morskoj vodi plaže Prižba

Image
MORE NA KORČULI NIJE ZA KUPANJE: /

Fekalije su pronađene u morskoj vodi plaže Prižba

'Neodgovorni pojedinci se kažnjavaju'

Izgrađena je osnova razdjelnog sustava odvodnje sa pripadajućim crpnim stanicama i pročistačem UPOV Divulje, a od nedavno je otpočela izgradnja druge faze kroz projekt Aglomeracije. Realizacijom ovih najvećih infrastrukturnih projekata postići će se najveći postotak priključenosti na vodoopskrbu i odvodnju na područja Kaštela i tada bi zasigurno ovakve incidentne situacije trebale biti stvar prošlosti.

Do konačne izgradnje sutava odvodnje ViK će i dalje provoditi značajne napore u sprječavanju ovakvih situacija. Putem vodnih redara kontinuirano se provodi otkrivanje i kažnjavanje neodgovornih pojedinaca koji svoje septičke jame ispuštaju u oborinske i bujične kanale koji opet završavaju u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodni redari kontroliraju način priključenja na sustav odvodnje i upozoravaju građane koji su dobili priliku spoja na novi razdjelni sustav da ulože minimum truda i prespoje svoje interne instalacije i time napuste stari mješoviti sustav putem kojeg je sadržaj završavao direktno u more. ViK u suradnji s Gradom Kaštela konstantno radi na realizaciji projekata razdvajanja mješovitog sustava odvodnje.

Prema tome građane bi na kraju zamolili za strpljenje jer brzih rješenja nema, te da uvaže naš napor u rješavanju problema i da se ponašaju krajnje odgovorno radi očuvanja čistog okoliša, zdravlja sebe i sviju nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju", navodi se u odgovoru Vodovoda i kanalizacije Split za Morski.hr.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo