IZDANO CRVENO UPOZORENJE: / Danas temperatura raste do 38, a sutra 40 °C

Image
Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić
7.7.2015.
9:07
Pixsell, Marko Mrkonjić
VOYO logo

Toplinski val koji je zahvatio cijelu zemlju najopasniji će biti danas i sutra, kad će dosegnuti vrhunac. Jutros već u 6 sati temperature su u mnogim mjestima bile više od 20 °C.

Jutros u 6 sati temperature u nekim mjestima i gradovima bile su više od 20 stupnjeva Celzija. Čak 24 °C izmjerena su na Mljetu, u Dubrovniku, Splitu i Senju.

Tijekom utorka bit će pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. Vjetar uglavnom slab, na moru poslijepodne ponegdje umjeren zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva od 33 do 38 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretežno sunčano i vrlo vruće bit će i tijekom srijede. Temperatura će rasti do 40 °C, a pr kraju dana sa sjeverozapada uz prolazno naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom uz osjetan pad temperature zraka u unutrašnjosti. Na Jadranu će zapuhati jugo.

Zbog iznimno visokih temperatura Meteoalarm je izdao upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku osim za sjeverni Jadran i Istru. Crveno upozorenje stoji za karlovačku, zagrebačku i riječku regiju, a za druga područja narančasto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osvježenje stiže u četvrtak

Osvježenje stiže u četvrtak, a u Dalmaciju u petak. Temperature će ponegdje pasti i za više od 10 stupnjeva.

Klonite se vrućine

U nastavku su savjeti Ministarstva zdravstva kako se zaštititi i lakše podnijeti vrućinu: - Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, najbolje običnu vodu - Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) - Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke. - Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. - Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela. - Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. "smoothie" ili spravite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashladite svoj dom

-Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. -Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža. -Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu. -Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike da rashladite zrak u prostoriji. No, ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka. -Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske. -Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom. -Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo