Izbori tek 18. prosinca?

7.7.2011.
12:27
VOYO logo

Analitičar Žarko Puhovski smatra da bi se izbori mogli održati najranije 18. prosinca.

"Izbori bi mogli biti najranije 18. prosinca, a najkasnije 9. siječnja. To su po meni dva realna datuma s obzirom na obveze oko referenduma o EU. Jedino ako bi Sabor raspisao referendum nakon potpisivanja ugovora, ostaje kao mogući datum sredina ožujka sljedeće godine. No, postoji i mogućnost, koja još nije razmatrana, a to je da uz prethodno odobrenje Sabora predsjednik Josipović uz supotpis premijerke Kosor, raspiše referendum i time za tu odluku nije potreban Sabor, odnosno dvotrećinska većina u njemu, pa je s obzirom na te odluke nevažno kada se on raspušta", kaže Puhovski za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučit će Kosor

U vladajućoj stranci su podijeljeni oko datuma izbora. Jedan dio HDZ-ovaca, navodno ih predvodi Vladimir Šeks, želi otegnuti izbore do krajnjeg mogućeg ustavnog roka.

Neimenovani izvor iz vladajuće stranke tvrdi da će o datumu izbora odlučiti premijerka Jadranka Kosor te da će konačni datum biti poznat vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaganje pravog trenutka za HDZ je sada vrlo nezahvalan posao s obzirom na raspoloženje javnosti, ali odluka se zbog nacionalnih interesa mora što prije dogovoriti i objaviti.

Predsjednik Josipović u srijedu je poručio da bi se Ustav trebao češće imati u rukama i čitati, aludirajući premijerki Kosor na to da izbore raspisuje predsjednik, a ne Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je posao predsjednika, a u vezi izbora konzultirat ću se i s vladajućima i s oporbom. Što se mene tiče izbori mogu biti i nakon prestanka mandata Sabora, 12. siječnja 2012.'', rekao je Josipović.

Vezani članci:

arti-201107060842006 arti-201107050792006 arti-201107050236006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo