AFERA DNEVNICE / FOTO Izabrani predsjednik Zoran Milanović svjedočio na sudu: 'Kad smo se čuli, Saucha je bio izvan sebe'

Milanović je svjedočio na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice

27.1.2020.
10:25
VOYO logo

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović došao je u ponedjeljak na zagrebački Županijski sud svjedočiti na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.

Na suđenju će se pročitati njegov iskaz iz 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je u svom iskazu rekao da je posebni savjetnik Siniša Petrović, u godinu i pol mandata do 2013., putovao u veljači 2013. "I onda sam odlučio da ne putuje više, na sastancima nisam isticao da Petrović neće putovati, to nije bilo tema", kazao je Milanović. 

"Nije bilo drame"

Kazao je da mu nije poznato je li netko putovao za vrijeme tehničke Vlade. "Ured predsjednika je posebna ustrojstvena jedinica sa svojim pravilima, znam da ja jesam putovao.  Sa mnom su tada na put išli savjetnik za vanjsku politiku, ili zamjenica njegova, svakako netko, pa savjetnik za protokol, možda i Saucha", kazao je Milanović  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu poznat proračun ureda predsjednika Vlade rekao je razgovarao je sa Sauchom o tome, o dominantnim troškovima, troškovima zrakoplova, ali da se sjeća problema. "Nije bilo drame. Nisam tome priklanjao pozornost, kao što ne bi ni sada neki drugi predsjednik Vlade", kazao je Milanović. 

"Bilo kakav rebalans proračuna Ureda predsjednika bilo je političko pitanje, pa sam bio i obavještavan", kazao je Milanović i dodao: "Da ne budem kontradiktoran, to je tehničko pitanje što se tiče povećanja. Osim po pitanju medija, bilo je važno pitanje, koliko se troši za putovanja". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko često su dolazili posebni savjetnici Milanović je rekao da je Budak dolazio najčešće, a Goldstein često, a Petrović je s njim i putovao. "Često su dolazili u Vladu", rekao je Milanović i dodao da zna da su njegove dvije tajnice imale prekovremene sate. 

"Bio sam bijesan"

"Napravljena je revizija i pooštrene su mjere kad smo mi došli, jer su dotad neki ljudi sjedili i štancali prekovremene", rekao je Milanović. Kazao je da je Sandru Zeljko poznaje, ali da su se viđali rijetko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijelom slučaju doznao je u veljači 2017. godine. "Za aferu dnevnice doznao sam ili od Sauche ili Petrovića za nešto što se rasplamsalo u nekoliko sati. Bilo je dovoljno nazvati Slavka Goldsteina i pitati je li ikad putovao u inozemstvo. Čuo sam se sa Sauchom, rekao je da nema ništa s tim", kazao je Milanović.

"Neću reći da sam bio šokiran, bio sam bijesan. Predugo je to trajalo, još dva premijera poslije mene. Možda sam doznao i od Nevena Budak", dodao je Milanović. Na pitanje obrane kakva je bila reakcija Sauche kada su se čuli oko spornih putnih naloga, Milanović je rekao da je "Saucha bio izvan sebe". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više puta smo se čuli, a onda je završio u zatvoru. I kasnije su se saznale nove činjenice", kazao je Milanović. 

Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. Uskok ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Image

Milanović na sudu! Svjedoči u aferi Dnevnice u kojoj je optužen njegov bivši suradnik

Image

Milanović na sudu! Svjedoči u aferi Dnevnice u kojoj je optužen njegov bivši suradnik

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićev dolazak na sud je i prvi slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu.

Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo