MINISTAR NA CESTI / Iz Vlade kažu da ne znaju kamo ide Zdravko Marić, ali gdje god da krene, Zakon ga prilično ograničava

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U dosta situacija, Zakon o sukobu interesa prilično sputava Zdravka Marića u traženju posla, no postoje i iznimke

6.7.2022.
14:46
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Zdravko Marić podnio ostavku, iz Vlade su poručili da ne znaju kamo ide. "Nisam stekao dojam da je predviđen za neku poziciju", rekao je kratko glasnogovornik Vlade za N1.

No u svakom slučaju, Zakon o sprječavanju sukoba interesa prilično ograničava Zdravka Marića u izboru radnog mjesta, ističe Jutarnji koji je pobrojio i članke zakona koji ga sputavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih godinu dana ne može biti u upravi, odborima...

Prema tom zakonu, članku 18., dužnosnici ne mogu biti članovi uprave ili upravnih odbora i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova, niti mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. Ovo ograničenje traje još godinu dana nakon odlaska s dužnosti, u takozvanom razdoblju hlađenja.

Godinu i pol ne smije u upravu tvrtke

Image
OSTAO JE UVIJEK ISTI /

Pogledajte kako se Marić mijenjao kroz godine: Promjenu smo skužili tek kad je došla korona pa je stavio masku

Image
OSTAO JE UVIJEK ISTI /

Pogledajte kako se Marić mijenjao kroz godine: Promjenu smo skužili tek kad je došla korona pa je stavio masku

Prema članku 23., stavku 1, obveznici ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost za vrijeme obnašanja dužnosti bila u poslovnom odnosu ili su nad njom obavljali nadzorne funkcije, a nije drukčije propisano posebnim zakonom. To se ograničenje primjenjuje 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali postoje i iznimke...

Prema drugom stavku članka, obveznici koji prema posebnim zakonima uživaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti ne smiju stupiti u radni odnos u pravnoj osobi ako je ona bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost godinu dana. Ipak, može se zaposliti ako dobije dopuštenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje "može dati suglasnost za imenovanje, izbor ili sklapanje ugovora ako iz okolnosti konkretnog slučaja proizlazi da ne postoji sukob interesa te će ga o suglasnosti obavijestiti u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva obveznika", kako navodi zakon.  

No sve te odredbe jednostavno može zaobići ako se zaposli izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo