NA TEMELJU GRADSKE ODLUKE / Iz povijesne jezgre Dubrovnika uklonjeno 13 bankomata: Drakonske kazne za neposlušne

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prethodno su provedeni upravni postupci i istekli su zakonski rokovi za prilagodbu

24.8.2019.
13:12
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U proteklom tjednu, kada su na temelju gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri na snagu stupila prva rješenja dubrovačkoga Komunalnog odjela o njihovu uklanjanju, iz povijesne jezgre grada uklonjeno je 13 bankomata, izvijestila je u subotu dubrovačka Gradska uprava.

Prethodno su provedeni upravni postupci i istekli su zakonski rokovi za prilagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Do danas je izdano jedanaest rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su u zadnjih sedam dana uklonili ukupno 13 bankomata i to četiri u Ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane“, navode iz dubrovačke Gradske uprave.

Komunalno redarstvo provodit će svakodnevnu provjeru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako će Komunalno redarstvo nastaviti svakodnevno provjeravati u povijesnoj jezgri lokacije bankomata koji ne udovoljavaju gradskoj odluci te za svaki dan ispisivati visoke kazne. Navode kako postoji najava da će i preostali bankomati, postavljeni bez suglasnosti konzervatora, uskoro biti uklonjeni.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je potkraj lipnja izmijenilo Odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizora, hladnjaka i slično) te reklamnih ormarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankomati su morali biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu odluke, ako vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog tjedna svakodnevno su ispisivane dnevne kazne - 10.000 kuna za vlasnike prostora i 2000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema smjernicama, među ostalim, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na povijesnim pročeljima, niti se dopušta postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima. Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svjetleći i reklamni dijelovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo