IZ MIROVINSKIH FONDOVA UVJERAVAJU: / 'Buduće mirovine su potpuno sigurne, samo smo ove godine zaradili 1,75 milijardi kuna'

Image
7.11.2017.
12:34
VOYO logo

Unatoč posrnuću Agrokora, najvećeg koncerna u Hrvatskoj, što je između ostalog potaknulo i pitanja o tome koliko su uopće buduće mirovine u Hrvatskoj sigurne, pogotovo nakon što je u javnost izašao podatak da su hrvatski mirovinski fondovi od početka godine izgubili zbog krize u Agrokoru nekoliko milijardi kuna, iz fondova sada uvjeravaju da su "mirovine u potpunosti sigurne" te da su, između ostalog, samo od početka godine zabilježili zaradu od 1,75 milijardi kuna.

Image
HRVATSKI MIROVINSKI FOND ULAGAO MILIJARDE U AGROKOR: /

Urušavanje koncerna znači i drastično smanjenje mirovina?

Image
HRVATSKI MIROVINSKI FOND ULAGAO MILIJARDE U AGROKOR: /

Urušavanje koncerna znači i drastično smanjenje mirovina?

Nema mjesta panici

Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) oglasili su se priopćenjem objavljenim na njihovim službenim stranicama u kojemu navode kako su "mirovine svih članova u potpunosti sigurne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potvrda sigurnosti mirovina jest podatak da su mirovinski fondovi samo od početka 2017. godine, unatoč događanjima oko Agrokora zabilježili zaradu od 1,75 milijardi kuna. Dakle, nema govora o padu vrijednosti imovine već jedino o nastavku kontinuiranih zarada. Od početka ove godine, prosječna zarada fondova kategorije A iznosi 4,74%, fondova kategorije B 2,65%, fondova kategorije C 4,90%. Također valja istaknuti kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj s krajem rujna iznosila 89,66 milijardi kuna.

STEŽE SE OBRUČ OKO TODORIĆA: Najpoznatiji hrvatski bjegunac želi izbjeći uhićenje, danas će se predati vlastima u Londonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fondovi: Događaji u Agrokoru nisu poremetili kontinuiranu zaradu

Dodatno, naglašavamo, da je već ranije provedeno usklađenje vrijednosti dionica iz grupe Agrokor sukladno standardima upravljanja rizicima u mirovinskim fondovima, što znači da daljnjeg negativnog učinka na portfelje neće biti. Hrvatski obvezni mirovinski fondovi u 16 godina rada, unatoč najvećoj krizi koja se dogodila 2008./2009. godine, usprkos 6 godina pada bruto nacionalnog dohotka u našoj zemlji, usprkos situaciji oko najvećeg hrvatskog poslovnog sustava koju trenutno gledamo, svojim članovima i dalje zarađuju 5,79% prosječnog godišnjeg prinosa od početka rada.

Želimo jasno istaknuti kako ne postoji ijedan razumljiv, kao niti opravdan razlog, za unošenje nemira i sumnji glede stabilnosti mirovinskog sustava te rezultata koje postižu mirovinski fondovi u Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju UMFO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo