novi opasan trend / Iz Kine poštom stižu fileri za 'pumpanje' usana i botoks. Liječnici: 'Moguće su infekcije i nekroza kože!'

Image
Foto: Shutterstock

Posljedice loših filera mogu biti dramatične, od infekcija do kompromitiranja živaca

11.7.2019.
9:01
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi preko interneta s kineskih stranica naručuju proizvode jer su jeftiniji nego u Hrvatskoj - od maskica za mobitele, kućanskih potrepština do gadgeta i lažnjaka poznatih modnih brendova.

Ponuda je raznolika i ide toliko daleko da sada proizvodima iz Kine možete ''popraviti'' vlastiti izgled. Moguće je tako naručiti filere hijaluronske kiseline za povećanje usana ili ravnanje bora, i to s aplikatorom, točnije olovkom za ubrizgavanje. To znači da poštom možete u svoj sandučić primiti injekcije i ovaj tretman obaviti u vlastitoj kupaonici pred ogledalom, a jedno pakiranje stoji smo oko 200 kuna, dok bi u kozmetičkom salonu za njega platiti više od 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o proizvodu za koji uopće ne postoji uputa, ne zna se tko ga je i gdje proizveo, kao ni što se u njemu točno nalazi, a prodaje se pod nazivima kao što su "S-preatty king" ili "Pure vitality". Poštom se šalje pod šifrom opreme za tetoviranje, piše Glas Slavonije.

''U našoj ordinaciji nismo susretali ljude koji su se takvo što usudili, ali smo imali velik broj onih koji iz Kine kupe proizvode za izbjeljivanje zubi, pa si onda "spale" sluznicu. Srećom to brzo prolazi, ali ljudi se uplaše'', kaže dr. Josip Čes iz Dental centra Čes. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Osijek također kažu kako za sada nisu imali problema s osobama koje su koristile kineske filere ili botoks, ali napominju i kako je javna tajna da ih koriste u brojnim kozmetičkim salonima.

"Najveći je problem alergijski šok, koji se može dogoditi i vi morate biti spremni na pružanje antišok-terapije. To je nemoguće izvesti u kozmetičkom salonu ili u vlastitom domu. Tako da čak ni liječnik ne smije pružati ove usluge izvan operacijske sale", kaže  vlasnik privatne poliklinike za estetsku kirurgiju dr. Dario Šoš. 

Posljedice loših filera mogu biti dramatične, od infekcija do kompromitiranja živaca.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić upozorava kako hijaluronska kiselina na već iskompromitiranoj koži može izazvati nekrozu kože.

''To znači da vam potpuno propadne dio kože, i to na način da se stvori velika crna krasta, koja otpadne i vi na tom dijelu lica više nemate kožu. Tada se stvar mora spašavati ozbiljnim operacijama'', upozorava doc. dr. sc. Zubčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo