Ivo Sanader napustio Hrvatsku!

Bivši premijer Ivo Sanader jutros je viđen kako napušta svoj stan u Kozarčevoj. Uskoro se doznalo da DORH traži skidanje njegovog zastupničkog imuniteta.

9.12.2010.
13:03
VOYO logo

Krunoslav Borovec novinarima je potvrdio i službeno da je Ivo Sanader prešao hrvatsko-slovensku granicu.

"Potvrđujemo da je dr. Ivo Sanader izašao iz Republike Hrvatske danas u 11,10 sati preko MCGP Bregana. U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov navedenoj osobi zapriječiti izlazak iz zemlje", piše u priopćenju koje je potpisao Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernjak doznaje da je Sanader granicu prešao u Volkswagen "bubi" koja je vlasništvo mlađe kćeri Brune.

Inače, neslužbeno se doznaje da DORH u svom zahtjevu za Sanadera traži skidanje imuniteta i pritvaranje zbog zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi-media.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u četvrtak je kabinet predsjednika Sabora zaprimio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet. Sadržaj zahtjeva Državnog odvjetništva još uvijek je nepoznat, a glasnogovornica predsjednika Sabora Martina Buntić Jurčić nije ga htjela komentirati, potvrdivši tek da je došao u Sabor u jutarnjim satima.

"Oko 10 sati je stigao zahtjev DORH-a predsjedniku Sabora s klasifikacijskom oznakom ograničeno, dakle riječ je o državnoj tajni. Ne mogu zato ništa reći o sadržaju zahtjeva, niti osobi o kojoj se radi", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila nam je i da će sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz istog razloga biti zatvorena za javnost.

"Sve dok DORH drži takvu oznaku, nitko se o tom slučaju ne može očitovati", kazala je Buntić-Jurčić. Nije htjela potvrditi radi li se o kaznenom djelu "zloporabe položaja i ovlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk: Tražit ću otvorenu sjednicu

"O sadržaju zahtjeva ne mogu govoriti, a kvalifikacija djela, općenita kakva jest, također nije sporna. Informirao sam se kod nadležnih organa. Stoga vam mogu reći tek da je to što vi kažete, čini mi se, blizu istini", kazao nam je SDP-ovac Arsen Bauk, član MIP-a.

"Tražit ću da sjednica Povjerenstva bude otvorena za javnost kao i u slučaju skidanja imuniteta Berislavu Rončeviću. Tada su novinari prisustvovali sjednici, a članovi MIP-a jednostavno nisu raspravljali o sadržaju zahtjeva, obilježjima kaznenog djela niti su ulazili u to o kakvim se dokazima protiv njega radi. Nije točno da se ne može spominjati Sanaderovo ime kao osobe kojoj se imunitet skida, niti je logično, jer to svakako mora ići na glasanje u Sabor", kaže Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako komentira stizanje ovog zahtjeva baš na Dan borbe protiv korupcije, odgovara: "Nisam sklon traženju simbolike."

Bivšeg premijera, a današnjeg saborskog zastupnika dosad se kroz medije dovodilo u vezu s aferom Fimi-media, u kojoj ga navodno terete iskazi Mladena Barišića i Nevenke Jurak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunitet bye, bye?

Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva trebala bi se održati danas u 14 sati i 30 minuta i tamo bi se trebalo raspravljati o Sanaderovom saborskom imunitetu.

"Koliko ja znam sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva zakazana je zbog zahtjeva po privatnoj tužbi protiv Tonina Picule, ovo mi je prvi glas da je DORH zatražio skidanje imuniteta Sanaderu", kazala nam je SDP-ova članica MIP-a Gordana Sobol. Ipak, ne odbacuje mogućnost da se o Sanaderu raspravlja danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da će se Sanader uvrstiti u dnevni red sjednice, ali to ovisi o predsjedniku Damiru Sesvečanu, ali moguće je i da se sazove nova sjednica za sljedeći tjedan", kaže Sobol.

"Za komentar o tome predlažem da odete na drugu stranu Markovog trga", prvo je što je kazao šef SDP-a kada su ga novinari upitali za komentar skidanja imuniteta Sanaderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je jasno kako su se financirala osobna bogatstva i političke kampanje, barem jedna kampanja. To je nama bilo jasno i 2007. godine, a to je vodstvo stranke moralo znati", rekao je novinarima u Saboru Zoran Milanović, te zaključio: "Ne veselim se ničijoj nevolji, ali pravda mora biti zadovoljena."

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011260152006 arti-201011230640006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo