Utješne riječi predsjednika: Nismo najgori

Predsjednik Ivo Josipović kazao je kako je bez obzira na nisku izlaznost građana na izbore za Europski parlament jučerašnji dan bio vrlo važan za Hrvatsku.

15.4.2013.
17:25
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović vjeruje da će izabrani eurozastupnici na najbolji mogući način obavljati svoj posao.

Slab odaziv birača pripisao je činjenici da su danas mnogi hrvatski građani neskloni politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Analitičari su predviđali da će odaziv biti manji što zbog prirode izbora, a što zbog činjenice da su ljudi iz raznoraznih razloga neskloni politici", kazao je predsjednik.

Uspjeh 'stranke praznih listića'

Dodao je da ipak Hrvatska nije najgora kada je u pitanju izlaznost birača na izbore za Europski parlament, ističući da je bilo i lošijih rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba razmišljati i o činjenici da je, kako je neki zovu, 'stranka praznih listića' osvojila više od pet posto glasova. Mislim da je to vrlo jasna poruka za politiku", komentirao je predsjednik Josipović.

GONG poziva DIP da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG je zbog slabog odaziva birača na jučerašnje izbore za Europski parlament od tek 20,84 posto izrazio žaljenje zbog "propuštene prilike da građani, umjesto statista, postanu subjekti političkog odlučivanja o Hrvatskoj kao članici Europske unije".

Za odaziv krive pasivan pristup političkih stranaka kampanji koja je, dodaju prekratko trajala, dok medijima nije bilo omogućeno da organiziraju sučeljavanja relevantnih kandidata. "Stoga GONG poziva vlasti da proaktivno informiraju o aktivnostima na europskoj razini te da promijene zakonski okvir kako bi omogućili medijima smislenije izvještavanje o kandidatima", poručuju iz GONG-a. Interes za preferencijsko glasanje Više od pet posto nevažećih listića posljedica je toga što birači nisu bili adekvatno educirani o preferencijskom glasanju, smatraju u GONG-u, pozivajući DIP da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima. "Činjenica da je svoj glas pojedinim kandidatima dalo 68,46% birača pokazuje značajan interes građana za preferencijsko glasanje te bi zbog povećanja participativnosti trebalo nastaviti u izborni model uvoditi mogućnosti direktnijeg utjecaja građana", stoji u priopćenju GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo