Ivica Todorić vodi novinsko kolo u Hrvatskoj

Rasprava o dogovaranju cijene izdanja između Pukanića i Pavića je obična obmana sve dok traje ovakvo stanje, jer se u suštini radi o dogovoru Todorića s Todorićem.

2.4.2010.
12:17
VOYO logo

Akcija preispitivanja zakonitosti poslovanja dnevnih listova Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - koja je nakon objave prepiske Ive Pukanića i Nine Pavića prozvana detekcijom medijskog kartela - zapravo je akcija bacanja prašine u oči, piše tjednik Novosti.

Naime, kazne za sklapanje zabranjenih sporazuma, što bi po prirodi bilo dogovaranje cijena dnevnih listova, su niske. Ovih dana se, navodi tjednik, često navodi podatak o suprugu Olgice Spevec, predsjednice AZTN-a, kao članu uprave Agrokora. Vlasnik toga poduzeća, najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić, ujedno je neformalni vlasnik i faktički gospodar novinara u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, u hrvatskim novinama gotovo da nema kritičkog glasa o Todoriću i njegovom uvelike suspektnom poslovanju, budući da on u svom portfelju drži osnovne poluge suvremenoga novinsko-izdavačkog biznisa, oglašavanje i distribuciju. Uz politički mu isporučenu tvrtku Tisak, najveću novinsko-prodajnu mrežu, Todorić je od Europapress holdinga nedavno kupio lanac kioska Slobodne Dalmacije, a prema informacijama tjednika Novosti, Todorić navodno upravo postaje suvlasnikom EPH-ova poduzeća za maloprodaju i distribuciju pretplate Press-Express.

Podaci o nakladi - samo ih Ivica zna

Što se, pak, kontroliranja oglasnog prostora tiče, za to je u Ivice Todorića već treću godinu zadužena firma Unex, koja vlada golemim dijelom marketinškog tržišta. Nadalje, nitko osim Agrokora ne zna koja je stvarna naklada tiska: na izdanja koja su u njegovoj milosti dodaje oko 20 posto primjeraka koji nisu u slobodnoj prodaji, nego se besplatno dijele po npr. avionima Croatia Airlinesa ili javnim institucijama, pišu Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ABC sustav (Audit Bureau of Circulations) – međunarodno standardizirani model objektivne procjene prodane naklade – stoga u Hrvatskoj gotovo nitko ne želi prihvatiti, odnosno, Todorić ne želi.

EPH, u kojemu Todorić nedvojbeno ima najveću moć, navodi list, pritom je i zadužen s navodno 130 milijuna eura raznih kredita – počevši od Hypo banke s 27 milijuna utrošenih na zgradu u Koranskoj ulici u Zagrebu, o čijoj se prodaji već dugo priča u kuloarima – kao i sa 70 milijuna duga prema dobavljačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti zaključuju da je rasprava o dogovaranju cijene izdanja među njima obična obmana sve dok traje ovakvo stanje, jer se u suštini radi o dogovoru Todorića s Todorićem.

Prethodni članci:

arti-201004010384006 arti-201003050184006 arti-201002230539006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo