DALJNJI KORACI NAKON TJERALICE / Ivica Todorić indirektno otkriva smjernice svoje obrane: hoće li se vaditi na povrijeđena ljudska prava i politički progon?

I dok Europol traži pomoć građana - sam Ivica Todorić na svom blogu poručuje: ne skrivam se, moji odvjetnici su u kontaktu s vlastima koje znaju moju adresu

2.11.2017.
18:40
VOYO logo

Na listi 59 najtraženijih bjegunaca Europe i Ivica Todorić. Njegova fotografija između somalijskog ubojice i srpskog vođe pljačkaša nakita. Dok Europol javno objavljuje njegovu tjeralicu, Todorić preko bloga tvrdi njegova je adresa poznata.  

"Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje. Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga", tvrdi Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Todorić, ne govori potpredsjednica Vlade Martina Dalić,  a o tjeralici tvrdi: "Nemam saznajna o radu službi koji se bave ovim pitanjima, to nije posao potpredsjednice vlade, i vjerojatno idu u skladu sa zakonom."

Do sada se smatralo da se Ivica Todorić nalazi u Londonu, a spominjala se i Švicarska i Srbija. Je li ga tko vidio, Europol sada za pomoć traži i građane.  "Ako se osoba ne zna gdje se nalazi, podrazumjeva i nekad da se i javno zatraži pomoć građana da dojave ako su tu osobu vidjeli na čemu će provesti europski uhidbeni nalog", kazao je kriminalist Željko Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dvije dosad nepoznate fotografije, vjerojatno s osobne iskaznice, navode se Todorićevi osobni podaci. Datum rođenja, visina od 180 centimetara, te smeđe oči, iako se po snimkama vidi da Todorić ima svijetlije oči. 

Za njim se traga između ostalog zbog korupcije, prijevara, krivotvorenje dokumenata. Građanima je uz slanje poruke, na europolovoj stranici na raspolaganju i broj telefona, inače, hrvatskog MUP-a, koji zaprima sve dojave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta saznanja će naša policija proslijediti Engleskoj, koja će otići na mjesto događaja gdje se prokazuje da se nalazi osoba, provjeriti da li je to ta osoba, ili je zamijenjen identitet", kazao je Cvrtila. 

Da se Todorića može pronaći, jučer je za RTL bio siguran i SDP-ov šef istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić. "Ja pretpostavljam danima,  satima, čini mi se nemogućim ako netko komunicira s javnošću da ne možete utvrditi gdje je ta adresa", kazao je Miljenić. Razvoj situacije  pomno prate i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, čiji je Todorić počasni predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo osuđivati čovjeka prije nego budu donesene pravomoćne odluke, ali njegov status počasnog predsjednika ćemo ostaviti u statusu mirovanja do daljnjega. Prije nekoliko dana smo donijeli odluku, gopodin Todorić je važna osoba za HUP", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca .

A važan je i za otkrivanje cijele istine o Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo