SPORNI EKSPLOZIV / Vojni analitičar o padu letjelice: 'Vještačeni su samo neki dijelovi. Forenzičare treba ostaviti na miru da sve završe'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vojni analitičar Ivica Mandić kazao je kako dosad nije vještačena cijela letjelica, već samo njezini dijelovi

23.3.2022.
20:58
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ne prestaje se govoriti o vojnoj letjelici koja je prije dva tjedna pala u Zagrebu. Vojni analitičar Ivica Mandić gostujući u Dnevniku Nove TV govorio je o tome što se krije iza priče o tome je li ili nije na dronu koji je pao u Zagrebu bilo eksploziva.

''Riječ je o tome da se nešto komuniciralo u javnosti prije nego što je ekspertiza bila završena. Nije izvan korelacije da postoji bomba, a nije izvan korelacije ni da nema eksploziva. Naprosto je trebalo pričekati forenzičare da oni utvrde je li na bilo kojem dijelu bilo eksploziva, je li došlo do eksplozije ili mehaničkog uništenja i ta pitanja nisu pitanja za političku uporabu, nego za forenzičare. Dio oko ovog komuniciranja mimo znanstvenika iz Centra za forenziku 'Ivan Vučetić' neprikladno je ne samo sada, nego uvijek. To nije posao političara'', poručio je Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POSTOJI PUNO VEĆI PROBLEM' /

Selak: 'Da je ta bomba bila mala krmača, kakva priča ministar, svi koji su bili u blizini bili bi mrtvi'

Image
'POSTOJI PUNO VEĆI PROBLEM' /

Selak: 'Da je ta bomba bila mala krmača, kakva priča ministar, svi koji su bili u blizini bili bi mrtvi'

Vještačeni samo dijelovi letjelice

Kazao je da cijela letjelica dosad još nije vještačena, već samo njezini dijelovi. Upitan postoji li mogućnost da će se vještačiti dio na kojem je možda i bilo eksploziva, Mandić je kazao da u teoriji ta mogućnost postoji, ali i da se može utvrditi i je li do eksplozije uopće došlo.

''Mogući scenariji su puno širi i ne bih išao u sfere nagađanja. Forenzičare treba ostaviti na miru da završe apsolutno sve. Očekivao sam da će tako i biti, ali očigledno je da se dijelovi informacija izuzimaju, što može dovesti do medijskog kaosa'', dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i što bi se moglo dogoditi u slučaju da je dron pao s bombom koja je ostala u tlu, rekavši da je moguće da ona jednostavno ne eksplodira.

''Imamo i primjere bombi iz Drugog svjetskog rata koje pronađemo u tlu ozbiljno oštećene, ali neeksplodirane. To ne bi bio niti prvi niti posljednji put'', istaknuo je. Govoreći o pošiljatelju drona, Mandić je kazao da službene informacije o tome nema, no vjeruje da državni vrh zna više o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo