'TO MI JE NESHVATLJIVO' / Ministar Malenica čudi se što je sudac zabranio pisanje o Buljan Flander; Okomio se i na oporbu

Image
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Ministar pravosuđa Ivan Malenica tvrdi da mu nije jasno zašto je sudac zabranio da piše članke o Gordani Buljan Flander

23.9.2021.
15:57
Željko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako mu je neshvatljivo postupanje suca koji je novinarki zabranio da piše tekstove o ravnateljici Poliklinike, a odbacio je imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

Malenica je u izjavi novinarima rekao da mu je kao ministru nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe, ali mu je osobno neshvatljivo postupanje samog suca u konkretnom predmetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSTAVNICI MEDIJA REAGIRALI /

HND i SNH o zabrani objavljivanja tekstova o Buljan Flander: 'To je opasan pokušaj cenzure i nedopustivo ušutkivanje medija'

Image
PREDSTAVNICI MEDIJA REAGIRALI /

HND i SNH o zabrani objavljivanja tekstova o Buljan Flander: 'To je opasan pokušaj cenzure i nedopustivo ušutkivanje medija'

Objasnio je da Zakon o medijima propisuje određene alate kako se može utjecati na određene medijske članke, bilo putem demantija, nekog drugog alata ili u krajnjoj liniji nekog drugog postupka. "Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam za što je korišten u ovoj situaciji", kazao je Malenica, komentirajući sudsku odluku kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-Alter objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander.

Oporbene imputacije

No, Malenica je ustvrdio da su mu isto tako neshvatljive imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno daje podršku slobodi medija", rekao je Malenica, dodavši da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavlja Zakon o elektroničkim medijima kojim su poduzete određene radnje i za takozvane Slapp tužbe.

Postoje i drugi instrumenti

Na pitanje zar nije udar na slobodu medija i medijsko izvještavanje ako sud zabranjuje objavu teksta na portalu, ministar je odgovorio kako vjeruje da postoje instrumenti u okviru Ovršnog zakona da o tome odluči neki drugi sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac zagrebačkog Općinskog građanskog suda Andrija Krivak je odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezine ravnateljice Gordane Buljan Flander radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike i ravnateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo