ekskluziva stara 10 godina / Istražujemo: tko stoji iza teksta u Nacionalu koji teško optužuje Krstičevića

Masakr i ubojstvo 32 izbjeglica, žena i djece, rešetanje i paljenje autobusa punog civila - zločin je koji se navodno dogodio u rujnu 95-te blizu Jajca, prenosi tjednik Nacional i navodi da je upravo ministar obrane Krstičević odgovoran za to

22.11.2016.
19:05
VOYO logo

Informacija im je plasirana iz Republike Srpske, no ono što nazivaju "ekskluzivom" staro je 10 godina. Uočljivo je da se - četvrta brigada nigdje se ne spominje. 

"Tog dana kao što taj navodni tjednik navodi 13.09.1995. 4. gardijska brigada nije bila upoće u BiH. Bila je 300 km daleko od BiH u svom sjedištu u Splitu", izjavio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacional na naslovnici i u članku navodi da Srbi Krstičevića terete za ratne zločine. U tekstu za koji predstavljaju ekskluzivnim stoji:

"Kolonu koja se kretala od Srbobrana k Jajcu napali su 13. rujna 1995. kod sela Bravnice, na oko 3 kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu tu rečenicu nalazimo i na WEB stranici SlobodanMilošević, no tamo stoji da su kolonu napali pripadnici 2. brigade Hrvatske vojske koja se u Nacionalovom tekstu ne spominje.

"Ja sam taj opis ja sam dobila opis od Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina što je službeno tijelo koje djeluje pri Vladi RS", kazala je Orhideja Gaura-Hodak, novinarka Nacionala.

I izjave desetoro svjedoka koje donosi Nacionalu iste su kao na stranici Slobodan Milošević. U Hrvatskom tjedniku nedostaje jedino rečenica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naknadno sam saznala da je u napadu na autobus učestvovala vojska iz 2. gardijske brigade.

"Oni ne navode gard brigadu", dodaje Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Nacional donosi da je za zločin prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, osumnjičen general Krstičević.

"U tekstu stoji da smo mi dali podatak iz tužilačkog predmeta, ne, mi nemamo uvid u podatke u tužilačkom predmetu I tu ne mogu da znam", govori Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spornom području Jajca nije djelovala niti 2. gardijska brigada, nego druga brigada HVO-a. Legendarni pauci također tada nisu bili tamo pa je ministar sve doživio kao napad na sebe.

"Zašto taj tjednik vodi specijalni rat protiv Četvrte gardijske brigade i mene kao zapovjednika te brigade, protiv Hrvatske, ja to ne znam", kazao je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je to neprimjeren način izražavanja potpred vlade i ministra obrane jer Nacional ne vodi rat posebno ne specijalizirani rat protiv njega. Niti nekog drugog člana Vlade, ali još je više zabrinjavajuće što se tome priklonio i premijer Plenković", dodaje Hodak.

Premijer je odlučno stao uz svog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manipuliranje s informacijama koje bi izmamile u pozadini cilj političku destabilizaciju je nešto što ja kao predsjednik Vlade ne prihvaćam", poručio je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade RH.

I ministar Krstičević i premijer Plenković su složni - tko je počinio zločine - treba odgovarati. No, zanimljivo je kažu da se prijave stare 10 godina za koje nisu podignute optužnice izvlače baš kada je Krstičević postao ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo