Istraživanje pokazalo - ljevica ima problem

Kada je formirala Savez za promjene i najavila zajednički izlazak na izbore, oporba je imala više od 40 posto podrške birača.

22.4.2011.
21:46
VOYO logo

Redovito istraživanje agencije Ipsos plus, koje objavljuje Dnevnik Nove TV, završeno je prije izricanja nepravomoćne presude, tako da nisu obuhvaćene reakcije građana na presudu. Iz dosadašnjih iskustava može se predvidjeti da bi u tom slučaju došlo do pada popularnosti HDZ-a, čije biračko tijelo u takvim situacijama uglavnom reagira buntovno te se izjašnjavaju kao neodlučni. Ovaj mjesec Zoran Milanović je imao niz nastupa, ali očito nije uspio uvjeriti birače u liderstvo i snagu saveza.

Travanj je oporbeni Savez za promjene zaključio s potporom od 33 posto - najnižom do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane vladajuća koalicija sada bi na izborima imala 23 posto ili u usporedbi s posljednjim izborima to je 12 posto manje. HDZ-ovo biračko tijelo uglavnom je sada neodlučno jer je nezadovoljno i teško je vjerovati da bi ga preoteo SDP. Sada je neodlučnih 25 posto birača.

A u toj blokovskoj podjeli profitirali su s jedne strane Laburisti s 4,9 posto na ljevici i na desnici Pravaški blok s 2,9 posto. Slijedi HSLS s 3,5 posto i HDSSB s 3,1 posto. Mogućnost ulaska u Sabor u toj podjeli mogao bi imati i umirovljenički savez blizak HDZ-u koji ima potporu od 2,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ dotaknuo dno

SDP je i dalje najjača stranka s potporom od 26,9 posto birača, nou padu je već 4 mjeseca. Godinu su počeli s 33 posto potpore birača.

HDZ je dotaknuo dno posljednji mjesec, a ovaj završava s 20,6 posto birača. Rast ili pad HDZ-a i SDP-a je u ovom trenutku u statističkoj pogrešci, ali odražava trendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS nije gubitnik travnja, već posljednjih mjeseci. Oni u ovom trenutku uživaju potporu 2,8 posto birača. Čini se da se kriza i stanje u vladajućoj koaliciji dramatično odražava na potporu te stranke. I dalje je treća stranka HNS s 4,8 posto, slijede Laburisti s 4,3 posto. Tu su i pravaši s 4 posto. Umirovljenička udruga sklonija HDZ-u ima 3,6 posto birača, a HSU koji je u lijevom savezu ima 3,4 posto birača. HSLS, koji se često hvalio, treći put ima 2,6 posto. Među ostalim stranka su još IDS s 1,7 posto, Bandić s 1,4 posto, SDSS s 0,6 posto.

Josipović najpopularniji

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji s 80 posto potpore. Travanj je mjesec u kojem je Jadranka Kosor zaustavila pad popularnosti. I dalje je nepopularna, no sada je njezin rejting na 27 u odnosu na 22 posto u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović konstantno uživa potporu 40-tak posto birača, a tako je završio i travanj.

Vezani članci:

arti-201104030283006 arti-201104100024006 arti-201103210058006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo