čitanje mailova /

Istražitelji 'češljalju' prepisku Dalićke i 'Hotmail' skupine; Jandroković: 'Neki mailovi mi se nisu svidjeli'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pažljivo se čitaju i analiziraju svi razmijenjeni mailovi kako bi se precizno ustanovilo tko je poduzimao kakve radnje

13.5.2018.
13:13
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Informacija koja se proteklih dana pojavila u javnosti da je još sredinom travnja državno odvjetništvo dobilo e-mail prepisku potpredsjednice Vlade Martine Dalić i “konzultanata” iz tzv. Hotmail skupine koja je radila na izradi lex Agrokor prema svemu sudeći je netočna.

Kako doznaje Jutarnji list iz kruga istražitelja, tada su tužiteljstvu predani SMS-ovi i druga dokumentacija koja se odnosila na navodnu komunikaciju između premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a koja je, opet navodno, prethodno anonimno dostavljena Ivici Todoriću, a on ju je proslijedio predsjedniku HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da je ta komunikacija zapravo lažirana, a njome se u prvom redu bavi SOA, koja ipak provjerava njezinu autentičnost, ali i, ako se potvrdi da je krivotvorina, tko je odgovoran za njezin nastanak.

Istražitelji su prije nekoliko dana službeno zatražili spornu e-mail prepisku. Jutarnji neslužbeno doznaje da su istražitelji u međuvremenu i dobili kompletnu e-mail prepisku koja je znatno opširnija od javno objavljenih dijelova, a sada se pažljivo čitaju i analiziraju svi razmijenjeni mailovi kako bi se precizno ustanovilo tko je i kakve radnje poduzimao, ili ih možda nije poduzimao te bi se trebale provjeriti iznesene naznake sumnji u više mogućih kaznenih djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se najavljivalo da će se provesti obavijesni razgovori s glavnim akterima afere, vrlo je upitno hoće li se to dogoditi zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku prema kojem istražitelji više ne smiju prikupljati obavijesti od osoba za koje se “pojave osnove sumnje da je počinila ili sudjelovala u počinjenju kaznenog djela”. Te osobe mogu ispitati samo u svojstvu osumnjičenika, piše Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković tijekom obilježavanja godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana osvruli su se na zbivanja oko Agrokora.

Premijer je kazao kako najprije treba pročitati i analizirati mailove, pa zatim donijeti oodluku. "Ukoliko nešto nije bilo dobro, tražit ćemo tu odgovornost i ispravit ćemo pogreške", kazao je Plenković. Jandroković je kazao kako mu se mailovi nisu svidjeli. "Neki su se mailovi mogli izbjeći, a stil mi se nimalo ne sviđa", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo