za primjer drugima / Istranima 13 godina zatvora i 2,8 milijuna kuna novčane kazne zbog izlova prstaca

Prstac raste duboko u kamenu i da bi ga se izvadilo iz mora ponekad je potrebno razbiti čitavu stijenu, a nerijetko se devastira i obala. Da bi narastao do, za ugostitelje željene veličine, potrebno je čitavih 20 godina

12.12.2016.
19:39
VOYO logo

Šestorica Istrana u Limskom su kanalu stjecala bogatstvo. Ogromne iznose zarađivali su na izlovu zabranjenih prstaca. Nakon što su uhićeni, po presudama u zvučnim predmetima poznata sutkinja Ika Šarić nije imala milosti.

Završili su s ukupno 13 godina zatvora i kaznom od 2,8 milijuna kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako znaju za zabranu, gosti prstace i dalje traže. Većinom bogatiji potrošači za cijenu ne pitaju. Važno je da okuse zabranjenu školjku.

"Zašto ne, uvijek ćemo naručit prstace ako je moguće. Jeste ih probali? Super su, više puta sam ih jeo", kaže Tonči Herak iz Vrsara, a na pitanje novinarke Ide Balen gdje ih jede kada su zabranjeni, dodake: "Tamo gdje nisu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi zarađivao više, ugostitelj Vili Matošević se u potpunosti slaže s visokim kaznama za krivolovce.

"Svi oni znaju da ne smiju, zna se da ako budemo trošili na takav način naše podmorje i budemo na takav način trošili i riblji fond, uskoro jako malo toga će u Jadranu ostati", kaže Matošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da ih se ispod stola može dobiti u brojnim hrvatskim restoranima. Krivolovce ne zanima kolika je to šteta.

Prstac raste duboko u kamenu i da bi ga se uopće izvadilo iz mora ponekad je potrebno razbiti čitavu stijenu, a nerijetko se devastira i obala. Da bi narastao do, za ugostitelje željene veličine, potrebno je čitavih 20 godina. Oni ga, pak, ne daju za ispod 1200 kuna po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu zabranjeni jedino u Neumu, ali i ribari potvrđuju da u Hrvatskoj mnogi sudjeluju u krivolovu. Nisu ni svjesni koliku štetu izazivaju. 

"Prije se izlovljavalo, baš su bile platforme koje su vadile kamenje, normalno se je povadilo svo kamenje, ča je napravilo ekološku negativu, znači to kamenje di se mala riba sakrivala to je nestalo, to se porazbijalo, to je najveća šteta šta se napravilo", kaže ribar Milorad Karašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drakonske kazne za istarske krivolovace žestoka su opomena. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo