PRITVORENI SU / Istraga protiv savjetnice za graditeljstvo. Ozakonila neizgrađenu zgradu u Maksimiru: To je učinila na poticaj sina

Image
Foto: Marko Prpic / PIXSELL

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, provedene su pretrage osoba, vozila, stanova i poslovnih prostora troje osumnjičenih na području PU zagrebačke i PU virovitičko-podravske. Svo troje osumnjičenih predani su pritvorskom nadzorniku

20.4.2023.
14:44
Marko Prpic / PIXSELL
VOYO logo

USKOK je pokrenuo istragu protiv 68-godišnje upravne savjetnice za graditeljstvo zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, osumnjičene da je ozakonila neizgrađenu stambeno-poslovnu zgradu u Maksimiru, na poticaj svog 41-godišnjeg sina i investitora (34) .

Tužiteljstvo je u četvrtak izvijestilo kako je pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke (PUZ) protiv troje hrvatskih državljana (1955., 1989., 1982.). Naime, 68-godišnja upravna savjetnica se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se njezin sin (41) i investitor (34) sumnjiče za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija sumnjiči upravnu savjetnicu za graditeljstvo u zagrebačkom Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet da je od prosinca 2015. do srpnja 2017. ozakonila nepostojeću zgradu na području Maksimira, koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole.

Image
VANJA MARUŠIĆ /

Šefica USKOK-a dala ostavku zbog vozača službenog automobila

Image
VANJA MARUŠIĆ /

Šefica USKOK-a dala ostavku zbog vozača službenog automobila

Upravna savjetnica je ozakonila zgradu, nakon što je 34-godišnjak zatražio od savjetničinog 41-godišnjeg sina da mu ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu te da mu u svrhu ishođenja rješenja, pribavi arhitektonsku snimku za nepostojeću zgradu, ističu iz PUZ-a i USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da je 41-godišnji savjetničin sin pristao na zahtjev 34-godišnjeg investitora, iako su bili svjesni da zgrada još nije izgrađena i da stoga nisu ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje.

Osumnjičeni predani pritvorskom nadzorniku

Zatim je 41-godišnjak neovlašteno izradio arhitektonsku snimku izvedenog stanja zgrade, i lažno prikazao da se na čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora, građevinske bruto površine 556 četvornih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je 41-godišnjak zatražio od ovlaštenog arhitekta da mu potpiše arhitektonsku snimku,  što je on i učinio, nakon čega je od svoje majke, upravne savjetnice  u Gradskom uredu zadužene za taj upravni predmet,  zatražio da donese rješenje o izvedenom stanju, a što je ona također učinila.

Iako je bila svjesna da zgrada još nije izgrađena i stoga nije vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave, 68-godišnjakinja je, koristeći se nevjerodostojnom arhitektonskom snimkom, donijela rješenje o izvedenom stanju, kojim je ozakonila nepostojeću stambeno-poslovnu zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je u rješenju, ističu USKOK i policija, lažno navela kako je nepostojeća zgrada izgrađena i dovršena te da su ispunjeni uvjeti za njeno ozakonjenje, pribavivši time korist investitoru i vlasnicima nekretnine.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, provedene su pretrage osoba, vozila, stanova i poslovnih prostora troje osumnjičenih na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave virovitičko-podravske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svo troje osumnjičenih predani su pritvorskom nadzorniku, uz podnesenu kaznenu prijavu USKOK-u.   

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo