ISTEKAO ROK PROMEMORIJE O MJENICAMA: / Hoće li banke krenuti s prisilnim naplatama prema Agrokorovim dobavljačima?

Image
Foto: Pixsell

S posljednjim danom svibnja istekao je rok za rješavanje problema mjenica s pomoću kojih su dobavljači zaobilaznim putem kreditirali Agrokor.

1.6.2017.
8:28
Pixsell
VOYO logo

AGROKOR DOGOVARA MORATORIJ: Dobavljači i vjerovnici do 31. svibnja neće naplaćivati mjenice

Image
AGROKOR DOGOVARA MORATORIJ: /

Dobavljači i vjerovnici do 31. svibnja neće naplaćivati mjenice

Image
AGROKOR DOGOVARA MORATORIJ: /

Dobavljači i vjerovnici do 31. svibnja neće naplaćivati mjenice

Riječ je o oko 3,1 milijardu kuna regresnih obveza nastalih na temelju izdanih mjenica kojima su dobavljači kreditirali Agrokor. Izdane mjenice dobavljači su prodavali bankama i faktoring društvima, ali kako oni dio mjenica nisu uspjeli naplatiti od Agrokora, sjeli su na račune dobavljača pozivajući se na regresno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači tražili produljenje roka trajanja Promemorije

Istekom roka Promemorije o mjenicama Agrokora, bankama je otvorena mogućnost da krenu s prisilnom naplatom prema svim dobavljačima s kojima nisu postigli sporazumno rješenje. Bankari se zasad ne izjašnjavaju o budućim potezima, ali čini se da je s većinom dobavljača postignuto rješenje kroz odgodu plaćanja ili novi kredit.

Dio dobavljača predvođenih prokuristicom Kraša Maricom Vidaković prije desetak dana tražio je da se produlji rok trajanja Promemorije, zaprijetivši bankama tužbama i prekidom isporuke robe Konzumu. Nezadovoljni ponuđenim rješenjima tražili su da banke preuzmu dio troškova do kojih bi moglo doći prilikom konačne nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da zajednički i jednako, prema načelu pola-pola, snosimo trošak eventualnog otpisa, a ne da sve padne na proizvođače i dobavljače. Naš je dug naš dug i mi ne tražimo ni od koga da nam to rješava umjesto nas", rekla je Vidaković.

No, banke su ostale pri svome i nisu pristale na dodatne zahtjeve, a ubrzo se pokazalo i da radikalna skupina dobavljača nema podršku većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio izdanih mjenica otkupili su Raiffeisen banka, Erste banka i Privredna banka Zagreb te njihova faktoring društva. Zanimljivo je da najveća hrvatska banka Zaba nije sudjelovala u otkupu mjenica, premda je zbog neposredne kreditne izloženosti Agrokoru u prvom tromjesečju pretrpjela značajni gubitak.

Navedene banke nisu se izjasnile na tportalov upit hoće li nakon isteka roka Promemorije odmah krenuti s naplatom mjenica od dobavljača s kojima nisu postigle dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nastojimo pronaći adekvatno rješenje'

Odgovor je stigao jedino iz Raiffeisen banke, iz koje poručuju da su banka i faktoring društvo dogovorili i pronašli zajednička individualizirana rješenja ostvariva u vrlo kratkom roku za veliku većinu dobavljača uključenih u proces.

Pritom napominju da s manjim dijelom dobavljača još uvijek traju pregovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajednički i dalje nastojimo pronaći adekvatno rješenje, jer se radi o složenijim situacijama', pojašnjavaju iz RBA za tportal.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo