ISTARSKI VINARI STRAHUJU OD UKIDANJA 0,5 PROMILA: /

'Svi ćemo biti na gubitku... restorateri, hotelijeri, kafići'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Uskoro bi i popiti čašu vina uz ručak, a potom sjesti za volan moglo postati protuzakonito

16.4.2021.
18:22
PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Dok se čeka novi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa, istarski vinari strahuju od ukidanja dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi vozača. O takvoj se odluci, kao dijelu novog Plana, govori danima, a vinari poručuju da bi ona nanijela velike štete, osobito u turizmu. Iz MUP poručuju kako se zasad tek provode istraživanja, no vinari, poučeni iskustvom, pušu i na hladno, kaže se u prilogu RTL-a.

Drugim riječima, uskoro bi i popiti čašu vina uz ručak, a potom sjesti za volan moglo postati protuzakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI U PROMETU: /

Vraća se odredba o 0,5 promila, a prijestupnicma će se ugrađivati i detektor alkohola?

Image
NACIONALNI PLAN SIGURNOSTI U PROMETU: /

Vraća se odredba o 0,5 promila, a prijestupnicma će se ugrađivati i detektor alkohola?

Rizik nije kad čovjek popije čašu ili dvije

Sličan prijedlog u Austriji nije prošao, o čemu je za RTL kazao Wolfgang Rückert, turist iz te zemlje koji boravi u Istri.

"I tu bi (u Hrvatskoj) to bilo jednako loše, jer ljudi više ne bi odlazili na udaljenija mjesta u lijepe konobe i restorane", smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnog je mišljenja i Jasna Matić, suvlasnica i voditeljica jednog restorana u Poreču.

"Mislim da jedan ozbiljan čovjek koji ode u restoran, pojede nešto i popije čašu, dvije vina da to sigurno nije rizik u prometu", kaže.

'Nijedobro raditi represiju nad gostima'

Ugostitelji i vinari već su pogođeni koronakrizom pa tvrde da se zamisao o '0,0 promila' kosi i sa strateškim dokumentima kojima Hrvatska promiče zdrav način života. Mediteranska prehrana koja je pod zaštitom UNESCO-a, kažu, podrazumijeva i čašu vina uz ručak.

"Istra vikendima ima puno gostiju koji dolaze ovdje uživati u našim proizvodima, od vina, tartufa, maslinovog ulja i daje, i samo ćemo raditi jednu represiju prema njima i mislim da to nije dobro", kazao je za RTL istarski sommelier Emil Perdec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Nicola Benvenuti, predsjednica udruge Vinistra, također upozorava da bi takva odluka bila loša, posebno za strane turiste u Hrvatskoj.

"Naravno da oni koji dođu na odmor ne žele izazvati problem u drugoj državi tako da definitivno gubimo mi, a gubi i naša produžena ruka - restorateri, hotelijeri, kafići", kaže Benvenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo