Ispravak: Niti jedan hrvatski sud nije utvrdio da voda u Vrbanima oštećuje bubrege i jetru i da može uzrokovati rak niti je zbog toga stanarima dosuđena odšteta od 48 milijuna kuna

Image
22.8.2016.
12:55
VOYO logo

Društvo Zagrebgradnja d.o.o. uputilo je zahtjev za ispravkom informacija iznesenih u tekstu objavljenom 1. kolovoza 2016. na portalu Net.hr, pod naslovom: "ZAGREPČANI PO PRAVDU U EU: U stanove im priključili otrovnu vodu koja može uzrokovati rak!", autorice Ane-Raić Knežević.

Demantij objavljujemo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 01.08.2016. na portalu 'Net.hr' objavljen je članak autorice Ane Raić-Knežević pod naslovom 'ZAGREPČANI PO PRAVDU U EU: U stanove im priključili otrovnu vodu koja može uzrokovati rak!' i nadnaslovom 'DRŽAVA IH NIJE ZAŠTITILA'.

U objavljenom članku autorica teksta se bavi pitanjem podnesene tužbe 95 građana Zagreba, vlasnika stanova u stambenoj zgradi u Palinovečkoj u naselju Vrbani III u Zagrebu, Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava zbog, kako se navodi, kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava na privatan život, prava na učinkovita pravna sredstva i prava na neometano uživanja privatnog vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se neistinito tvrdi da je Općinski građanski sud u Zagrebu u parnici koju su pokrenuli spomenuti stanari, Međupresudom od 19.09.2013. prihvatio tužbe i utvrdio da voda u Vrbanima oštećuje bubrege i jetru, a da može uzrokovati i rak, pa da je zato stanarima dosudio odštetu od 48 milijuna kuna.

Očito je, da autorica ovog članka crpi svoje informacije samo od jedne strane (pretpostavljamo od odvjetnice čija slika je objavljena uz članka) i da nema saznanja o pravom stanju u toj parnici pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Da se je sukladno temeljnim načelima novinarske etike pokušalo saznati stajalište i druge strane u ovoj parnici, utvrdilo bi se da navedenom Međupresudom sud nije utvrdio da voda u naselju Vrbani oštećuje bubrege i jetru i da može uzrokovati i rak, niti je zato stanarima dosudio odštetu od 48 milijuna kuna. Takvu odluku za sada nije donio niti jedan sud u Hrvatskoj. Isto tako do sada,koliko je nama poznato, ni nakon osam godina od pojave onečišćenja vode, nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja stanara uzrokovan onečišćenom vodom u njihovim stanovima.

U članku se netočno tvrdi da je Branko Vojnović investitor zgrade u kojoj su stanovi spomenutih stanara. Točno je da je investitor te zgrade društvo Geoprojekt d.o.o. iz Zagreba.

Objavljivanjem navedenih neistina i netočnosti nanesena je velika šteta poslovnom ugledu društvima Zagrebgradnja d.o.o. Zagreb i Geoprojekt d.o.o. Zagreb pa i meni osobno kao predsjedniku Uprave društva Zagrebgradnja d.o.o., odnosno članu Uprave društva Geoprojekt d.o.o."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREPČANI PO PRAVDU U EU: /

U stanove im priključili otrovnu vodu koja može uzrokovati rak!

Image
ZAGREPČANI PO PRAVDU U EU: /

U stanove im priključili otrovnu vodu koja može uzrokovati rak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo