ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE ODRASLA U DOMU: / 'Zašto Beroš ne postane udomitelj ili ode vidjeti kroz što ta djeca prolaze?'

Image

'To će dijete možda u toj obitelji imati sve, a ne sa 18 godina biti u instituciji. Zašto da bude u domu, da ga se zakida za ljubav, odgoj?

19.6.2020.
12:45
VOYO logo

Sabina Filko Gabaj 28-godišnja je Zagrepčanka koja je skupa sa sestrom i bratom odrasla u domu za djecu, a kasnije u udomiteljskoj obitelji. Svoju životnu priču ispričala je za RTL Direkt ponukana izjavom ministra zdravstva i nositelja HDZ-ove izborne liste u X. izbornoj jedinici, Vilija Beroša, koji je kazao da "ako je okruženje u domu zdravo" prihvatljivije je da djeca bez roditelja budu ondje nego da ih, primjerice, posvoje istospolni parovi.

Image
MINISTAR BEROŠ: /

'Prihvatljivije je za dijete da bude u domu nego u istospolnoj obitelji'

Image
MINISTAR BEROŠ: /

'Prihvatljivije je za dijete da bude u domu nego u istospolnoj obitelji'

'Kada saznaju da ste domsko dijete kreću ismijavanja'

"U trećoj godini sam oduzeta ocu zbog nasilja u obitelji. Tada sam smještena u SOS Dječje selo Lekenik u kojem sam provela osam godina. Iz Lekenika sam premještena u dom u Osijek, a od tamo u udomiteljsku obitelj", ispričala je Sabina koja je bez majke ostala kada su joj bile tri godine, a oca je zadnji put vidjela sa 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži joj je, kaže, bio upis u prvi razred osnovne škole.

"Svi dolaze s obitelji, a sa mnom dolazi SOS majka. Samo ja budala sam sjedila u klupi s pratnjom iz doma. Užasno je bilo. I onda kada saznaju da ste domsko dijete kreću ismijavanja, da si ovakav i onakav, da si domsko kopile", prisjeća se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek sa 14 godina, kada je došla u udomiteljsku obitelj, osjetila je roditeljsku ljubav. Danas je majka petoro djece, a suprug joj je također odrastao u domu za nezbrinutu djecu.

'Ja bih dala da dijete usvoji istospolni par'

Oboje prate javna prepucavanja o tome treba li istospolnim partnerima dozvoliti udomljavanje domske djece. Osvrnula se i na izjavu ministra Beroša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realno, ja bih gospodina Beroša mimo kamera pitala licem u lice, kada se on već protivi tome, zašto ne uzme licenciju i postane udomitelj ili ode u dom vidjeti što ta djeca prolaze", kazala je Sabina za RTL Direkt.

Inače, u udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj trenutačno je smješteno 2227 djece, a u ustanovama socijalne skrbi njih 1558. Među njima su i oni bez roditeljske skrbi te djeca s teškoćama u razvoju. Sabina danas kaže da bi, da su po nju svojedobno došle dvije majke ili dvojica očeva, odmah pošla s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će dijete možda u toj obitelji imati sve, a ne sa 18 godina biti u instituciji. Zašto da bude u domu, da ga se zakida za ljubav, odgoj? Ja bih dala da ga usvoji istospolni par", kaže.

Na koncu je poručila svima koji misle da istospolni partneri ne bi trebali udomljavati djecu iz domova: "Pobogu, ako vi to osuđujete, nemojte pisati po internetu, uzmite licenciju i postanite posvojitelji i udomitelji. Udomiteljskih obitelji je premalo. Nemojte zakidati one koji to žele."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo