ISPOVIJEST OCA ČIJA JE PJESMICA POSVEĆENA SINU RASPLAKALA HRVATSKU: / 'Otišao je u Njemačku jer nije htio ovako mlad životariti'

Image
Foto: Facebook

23-godišnji Vinca zaposlio se kao vozač u Njemačkoj

10.9.2018.
23:33
Facebook
VOYO logo

Pjesmica razočaranog Slavonca posvećena njegovom sinu koji u potrazi za boljim životom napušta Hrvatsku izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama, ali i u hrvatskim medijima.

Njezin autor je Mario Vinković iz Vrbanje, a pjesmicu je napisao dok se vraćao kući iz Zagreba gdje je ispratio 23-godišnjeg sina Vinca Vukovića u Njemačku. Na Facebooku je skupila preko tisuću reakcija i više od stotinu komentara. Prijatelji i poznanici mu u komentarima poručuju da se drži, a mladome Vinci žele sreću u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PJESMA OCA ČIJI JE SIN NAPUSTIO HRVATSKU ŠIRI SE INTERNETOM: ‘Krenite, djeco, sretan vam put, u tuđoj zemlji nađite sreću…’

Šansa za normalan život

23-godišnji Vinca završio je Poljoprivredno-šumarsku školu u Vinkovcima prije pet godina. Odonda radi, mijenja poslove, traži radno mjesto koje će mu donijeti određeno zadovoljstvo, ali i omogućiti da normalno živi. Nažalost, u Hrvatskoj to nije pronašao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je radio kao profesionalni vozač, a po struci je šumarski tehničar. Nisam htio da mi ovdje provede 10 godina kao sjekač na motornoj pili. Ne znam koliko znate o tome, ali to je strašno. Promijenio je nekoliko poslodavaca koji se busaju u prsa, a ne žale dušu i kad treba isplatiti plaću, vode se onom - što manje to bolje. Otišao je prije par mjeseci, a znam da ga neću vidjeti pola godine", priča za Jutarnji ražalošćeni otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23-godišnji Vinca zaposlio se kao vozač u Njemačkoj.

Prekretnica je bio odnos poslodavaca

"Zadovoljan je plaćom, ali znate kako je… Otišao je s 85 kilograma, sad ima 75, smršavio je desetak kila. Ima ideju da će malo novca staviti sa strane, pa si nešto priuštiti, kupiti. No, želja mu je da možda i tu pokrene neki posao. Ipak, teško je malom čovjeku kod nas uspjeti. Želio sam njemu da ostane", kaže otac Mario za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njegova dvojica braće napustila su Vrbanju, doduše obojica su ostala u Hrvatskoj. Jedan radi u Vinkovcima, a drugi u Zagrebu.

Vincin otac kaže da je njegov sin mogao pronaći posao u Hrvatskoj, ali nije htio životariti. Kaže da ga je na odlazak najviše natjerao odnos poslodavaca u Hrvatskoj. Vinca, priča otac, u Njemačkoj radi svaki dan, ali vikend mu je svaki slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poljuljale su se norme. Nekad smo si pomagali, sad svi sebi grabe", kaže Mario.

Ističe da je osnovna škola u Vrbanji još do prije pet godina radila u dvije smjene, a sad jedva jednu smjenu popune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo