ISPLIVALA NEZGODNA PRIČA ZA VILIJA BEROŠA: / Bio je sudski vještak, uzeo lovu i više se ne odaziva sudu. A ovom čovjeku o tome ovisi život...

Image

Ministar zdravstva Vili Beroš svojedobno si je želio popraviti kućni budžet pa je postao sudski vještak u prometnim nesrećama

16.2.2021.
6:54
VOYO logo

Priča u kojoj se isprepliće hrvatski zdravstveni, pravosudni i politički sustav je u liku i djelu ministra zdravstva Vilija Beroša. Ministar zdravstva, kao i mnogi njegovi kolege liječnici popravio je kućni budžet tako što je postao sudski vještak u prometnim nesrećama. Nesreća je mnogo, a honorar po svakom predmetu je dvije do tri tisuće kuna pa se u tom sustavu mjesečno može nabrati sasvim pristojan honorar, objavio je RTL.

Sustav čak ne traži da vještak uopće pregleda osobu čije zdravstveno stanje vještači, sustav čak ne traži da se vještak mora pojaviti na sudu i obrazložiti svoj nalaz, zapravo za sustav je osoba koja je stradala u prometnoj nesreći prilično nebitna. Vještaku su bitni tih par tisuća kuna za vještačenje, osiguravajućem društvu je bitno da isplati što manje, a odvjetnicima da naplate što više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš se ne odaziva sudu

Međutim, ima slučajeva koji traže da vještak mora doći na sud i braniti svoj nalaz jer recimo čovjek koji je u automobilskoj nesreći ostao potpuno paraliziran, kojem dva puta dnevno treba kateterizacija nije baš zadovoljan da mu vještak Beroš, koji ga nije ni pogledao, napiše da je njegova invalidnost samo 82 posto.

Možda je u pravu vještak Beroš, možda je u pravu stradali čovjek, to ne može nitko riješiti osim suda, ali ako se vještak ne odaziva pozivu suda, ne može ni sud. A naš vještak otkako je postao ministar, sudu se ne odaziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna vještačenja je već naplatio, a za sud sada nema vremena.

U ovom slučaju to ima izravne posljedice na stradale ljude. Blokira se i razvlači cijeli sudski proces, odgađa naplatu štete i doslovce ugrožava živote ljudi. Takvih sporova koji stoje zamrznuti jer je naš ministar zdravstva ujedno i sudski vještak, ima na desetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušava dokazati 100 postotnu invalidnost

Jedan od tih parnica je spor Gorana Đurđevića koji je nekada igrao nogomet i hrvao, sada već gotovo šest godina ovisi o drugima. Sve se promijenilo 14. kolovoza 2015. dok se s bratom u autu vozio prema roditeljima.

"Nažalost, ja sam stradao jako, jako, oboje smo bili vezani. Vožnja je bila 60, pod nikakvim utjecajima. Bio je to splet okolnosti i sletjeli smo", objašnjava Goran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreća ga je koštala ozljede kralježnice, dijagnosticirana mu je tetraplegija, oduzet je od prsa na dolje. "Teško se nosim, teško. Pokušavam biti što vedriji. Nije lako uopće. Probudim se i sve ispočetka. Ali zahvalan sam što sam tu", kaže Goran koji treba njegu 24 sata dnevno. Objašnjava kako se njegova 75-godišnja majka ne može sama brinuti o njemu, stoga živi u jednom zagrebačkom domu za starije i nemoćne.

"Nastojim biti pozitivna, ali je jako teško funkcionirati u tom sustavu", kaže Goranova majka Veronika Đurđević. Sustav o kojemu Goranova majka priča, je takav da oni godinama pokušavaju dokazati invalidnost od 100 posto kako bi se isplatila prijeko potrebna naknada štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goranu je vještak dodijeljen od suda ocijenio stupanj invalidnosti od 83, a ne od 100 posto. Druga zanimljivost jest da je vještak u ovom slučaju Vili Beroš. Na vještačenje su Goranovi odvjetnici uložili prigovor. Upozoravaju da vještak Beroš nije ni pregledao Gorana i žele dokazati kako se Gorana treba kategorizirati kao osobu sa 100 postotnom invalidnošću. Kad se vještak ne pojavljuje na sudu, onda se ništa ni ne rješava. To je upravo slučaj ovdje, objašnjava odvjetnik specijaliziran za naknade štete, Luka Mardešić.

Što kaže Beroš?

Ministar Beroš slučaj je preuzeo prije nego je postao ministar, a evo što je odgovorio na RTL-ovo pitanje zašto se ne pojavljuje na sudu. "Suci imaju priliku zatražiti očitovanje drugog vještaka, ja u skladu sa svojim vremenskim ograničenjima neke predmete stignem riješiti", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Mardešić objašnjava da sud može tražiti drugog vještaka "ali je pitanje koliko će to tek koštati i naravno i vrijeme. Morat će se ponovo proći ta procedura".

Goran invalidskom mirovinom jedva podmiri Dom u kojemu boravi, a za borbu sa sustavom novca nema. Sud može kazniti vještaka koji se ne odaziva sa 500 do deset tisuća kuna, ali se u ovom slučaju to nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo