burno u uskoku /

Ispitan lanac stečajnih muljatora - od sutkinje do upravitelja: ilegalno si priskrbili milijune

Najmanje 45 milijuna kuna šteta je navodno za koju se sumnjiče uhićeni u jučerašnjoj akciji u kojoj su pali sutkinja trgovačkog suda, poznati stečajni upravitelj i još tri gospodarstvenika. Cijeli dan provode u USKOK-u na ispitivanju

15.11.2017.
18:45
VOYO logo

Jedan po jedan. Od jutra su u sjedište USKOK-a dolazili uhićenici.

Najduže se zadržala glavna osumnjičena - sutkinja trgovačkog suda, Vesna Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno na sva, sva pitanja USKOK-a je ona dala odgovor i to ne da ili ne, nego prilično okolnosan odgovor na sve ono što ju je pitano", rekao je njezin odvjetnik Veljko Miljević.

Zajedno s ostalima sumnjiči ju se za cijeli niz gospodarskih kaznenih djela. I stečajnih postupaka koje je vodila. Sve se odnosi na razdoblje posljednjih 10 do 12 godina. Šteta se procjenjuje na 45 milijuna kuna. A sumnja se kako su 27 milijuna priskrbili sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam odvjetnik kaže da je riječ o neuobičajeno opsežnom opisu.

"Neću reći da ovaj predmet kasni u početku, al sasvim sigurno je da bi bilo bolje za pravdu ove države, i za sve da ovakvi predmeti počnu ranije", dodaje Miljević. 

Predsjednik trgovačkog suda pred kamere ne želi. Tek poručuje:  

"Kao predsjednik ovog suda ističem da nema mjesta korupciji u pravosuđu. Nužno je razvijati neovisnost sudaca uz odgovornost i potpunu javnost postupanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga se za sad provodi nad šest osoba, ali uhićeno je njih 5. 

Uz sutkinju Malenicu, osumnjičena su dva gospodarstvenika: Miroslav Mitak i Josip Debić, ali i Pero Hrkać - najpoznatiji stečajni upravitelj u Zagrebu koji je vodio 50-tak stečajnih postupaka - od Glumine i Komercijalne banke, pa do stečaja Gredelja i drugih. Istragom je obuhvaćena i njegova pomoćnica Tatjana Kušec. Jedini koji je trenutačno nedostupan - je Milan Lučić, poznatiji po vezi sa pjevačicom Severinom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem odvjetnika poručuje, nalazi se u Klagenfurtu, na drugom suđenju i vraća se čim rasprava sutra bude završena. 

"On će doći prvom prilikom čim prođu zapreke koje su sada po meni opravdane i po svim propisima, nema nikakve sumnje da se neće pojaviti, tako da nema bojazni da će biti potrebe određivati neku mjeru, u krajnju ruku istražni zatvor od opasnosti od bijega", rekao je njegov odvjetnik Mate Matić.

Je li se s cijelom akcijom uhićenja krenulo ranije zbog curenja informacija, ministar ne otkriva. Ali poručuje... 

"Radi se o jednoj akciji koja traje već od prosinca 2016. godine", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, SOA je 2016. objavila popis od 20 sudaca koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost. Nitko ne otkriva nalazi li se na tom popisu i Vesna Malenica.

S najnovijim informacijama ispred zagrebačkog USKOK-a uživo u emisiju javila se naša Ivana Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo