ISKUSTVO HGSS-OVCA NA KAMAČNIKU / ‘Naplatili su mi ulaz i kasnije poručili da nam ne naplaćuju karte kada dođemo spašavati ljude. Bravo!’

Image
Foto: Pixsell
28.5.2021.
17:03
Pixsell
VOYO logo

Član Hrvatske gorske službe spašavanja, Marinko Cindrić, poslao je na adresu Novog lista tekst u kojem je opisao svoje neugodno iskustvo za vrijeme svog nedavnog posjeta kanjonu Kamačnika.

Cindrić ističe da je preko 20 godina član HGSS-a, sudionik velikog broja akcija i da su iza njega dobrovoljni sati rada za opće dobro. Zbog svega navedenog, HGSS-ovac je očekivao drukčiji odnos od onoga što je doživio kada je htio prošetati kanjonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na ulazu sam tražio jednu kartu – za moju pratilju – i pokazao sam svoju iskaznicu HGSS-a s pripadajućom markicom za tekuću godinu i rekao da mi imamo svuda besplatan ulaz u zaštićena područja, davši pritom i do znanja da sam tu raspoloživ u sljedećih nekoliko sati za moguću akciju. Na ulazu su mi rekli da oni nemaju nikakve besplatne ulaznice ni za koga i da nemaju nikakve dogovore da članovi HGSS-a imaju besplatan ulaz. Napominjem da naplatu ulaznica obavlja poduzeće Lokvarka d.o.o., koje je dobilo koncesiju od Javne ustanove Priroda, Rijeka”, počeo je Cindrić za Novi list.

Image
HGSS SPASIO OZLIJEĐENOG MLADIĆA: /

Zapomagao je na adi rijeke Une, a pronađen je pothlađen

Image
HGSS SPASIO OZLIJEĐENOG MLADIĆA: /

Zapomagao je na adi rijeke Une, a pronađen je pothlađen

‘HGSS bi trebao biti i zahvalan na tome što im ne naplaćuje ulaz kad nekog spašavaju?’

Isti dan, HGSS-ovac je nazvao Ivicu Gržanića, direktora poduzeća Lokvarka d.o.o. Njegov broj pronašao je na internetskoj stranici http://www.lokvarka.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

“I on mi kaže da nema nikakve besplatne ulaze za HGSS, ali da daje potporu HGSS-u, Stanici Delnice. Nakon pitanja kakvu to potporu pruža, direktor je rekao da im ne naplaćuje ulaz kad vježbaju i ako trebaju doći spašavati. Ma bravo! Ostao sam zatečen. Spomenuti direktor se unervozio na moj komentar da zar misli da je to potpora – da on naplaćuje ulaz i kad mu HGSS dolazi spašavati volonterski, u području u kojem isti naplaćuje ulaz. Bi li HGSS trebao još biti i zahvalan na tome što im ne naplaćuje ulaz kad nekog spašavaju?

Uistinu mi nije jasno zašto HGSS ima besplatne ulaze u gotovo sve nacionalne parkove, postoje i pisani sporazumi o istome i svuda smo dobrodošli, ali ne u područja za koja ima koncesiju Lokvarka d.o.o. Naglašavam da HGSS ne naplaćuje svoje usluge, niti za to biva plaćen. Svoj ‘posao’ spašavanja ljudi obavljamo volonterski 365 dana u godini i 24 sata dnevno. Naravno da sam platio ulaznicu u Kamačnik, prilažem sliku računa i ulaznice. Ne pišem ovo zbog plaćanja ulaznice, nego zbog pristupa i neprepoznavanja svih nas, ali i ostalih koji se nesebično dajemo, volonterski, i ne bivamo prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar i nakon mog poziva i skretanja pozornosti da nigdje ne plaćamo ulaznicu jer smo prepoznati, nikome ne dopre do misli da ipak kaže – da, nismo to do sada imali, ali dobrodošli nam dragi prijatelji i hvala što brinete za sve nas. A samo to nam treba. I samo to je dovoljno nakon uspješno odrađene akcije spašavanja i spašenog ljudskog života. Nadam se da shvaćate da nije nimalo stvar u cijeni ulaznice, nego u gorkom okusu i tuzi u srcu. U većini dijelova Hrvatske nas poštuju i svuda smo dobrodošli i prijateljski primljeni. Pitam se je li tako malo sluha ostalo u ovim teškim vremenima za sve nas koji posjećujemo i nadasve volimo taj naš Gorski kotar i Lijepu Našu”, napisao je Cindrić.

Direktor ‘Lokvarke’: ‘Ispravno sam postupio, ovo je bio privatan posjet’

Novi list je za pojašnjenje situaciju zamolio direktora Gržanića, a on je rekao da mu je slučaj poznat i da smatra da je ispravno postupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatram da je ovo bio privatni posjet, a ne aktivnost HGSS-a. Od 2008. godine, od kad vodimo brigu o Golubinjaku i od prošle godine od kada upravljamo Kamačnikom, mi nikada nismo imali ovakav slučaj. Kad god nas, primjerice, HGSS Delnice kontaktira i želi vježbati u Golubinjaku, mi im to bez ikakve naplate dozvolimo. Mislim da bi HGSS trebao poslati svim ustanovama poput naše dopis u kojem bi zatražio da njihovi članovi imaju besplatan ulaz. Mi bismo to dozvolili, ali ovo nije bio takav slučaj, već privatan posjet i zato je ulaznica trebala biti plaćena”, komentirao je Gržanić.

Cindrić: ‘Ironija je što sam brinuo o područjima u koja sada nemam besplatan ulaz’

“Da ironija bude veća, bio sam nadzornik Javne ustanove Priroda za Primorsko-goransku županiju gotovo 2,5 godine i upravo sam skrbio za ista ta područja u koja sad nemam slobodan ulaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Pod mojim nadzorom je upravo i pokrenuta i rekonstrukcija stepeništa i rasvjete špilje Lokvarke, obučeni i školovani certificirani vodiči za vođenje u špilju Lokvarku, obnovljen dio infrastrukture u park -šumi Golubinjak i kanjonu Kamačnik, ali i u ostalim zaštićenim dijelovima PGŽ-a. Upravo sam ja s mojim prijateljima iz HGSS-a Rijeka i Delnice otkrio i mapirao novu jamu u blizini špilje…”, napisao je Marinko Cindrić Novom listu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo