ISKUSNI DIPLOMAT ZA NET.HR O SASTANKU PLENKOVIĆA I CERARA: / 'Hrvatska je u nepovoljnoj poziciji, ali postoji rješenje...'

Image
Foto: PIXSELL

Bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji Ivica Maštruko uvjeren je da odluke Arbitražnog suda Hrvatskoj idu u prilog.

20.12.2017.
20:10
PIXSELL
VOYO logo

Slovenski premijer MiroCerar pristao je doći jučer u Zagreb samo kako bi zbog međunarodne javnosti i svoje situacije u zemlji obavio razgovor o graničnom sporu s Hrvatskom iako je, baš kao i hrvatski premijer AndrejPlenković, znao da od dogovora ili nekog rezultata sastanka neće biti ništa te da će svi ostati na svojim pozicijama.

Mišljenje je to iskusnog diplomata i bivšeg hrvatskog veleposlanika u Sloveniji IviceMaštruka koje je podijelio u razgovoru za Net.hr dodajući da je cjelokupna situacija za Sloveniju povoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PLENKOVIĆ CERARU PONUDIO NOVO RJEŠENJE ZA GRANICU, SLOVENSKI PREMIJER GA ODBIO: /

'Mi poštujemo arbitražu, isto očekujemo i od Hrvatske'

Image
PLENKOVIĆ CERARU PONUDIO NOVO RJEŠENJE ZA GRANICU, SLOVENSKI PREMIJER GA ODBIO: /

'Mi poštujemo arbitražu, isto očekujemo i od Hrvatske'

"Upravo zato Slovenci inzistiraju na poštivanju arbitražne odluke i dakako da će u tim stavovima i inzistiranjima imati podršku Europske unije i međunarodne javnosti", smatra Maštruko i tvrdi da Plenković ne pokazuje inicijativu.

'Neracionalna tvrdoglavost'

"Naime, on je predloženim pravnim okvirom koji uključuje onih pet elemenata ponovno pokazao oklijevanje. Predložio je formiranja nekakvih povjerenstava, a to dakako ne može proći. Hrvatska je u nepovoljnoj poziciji jer će, bez obzira kad se potpisao ugovor o granicama, polazište biti odluka arbitraže. Ta odluka će kad tad biti prihvaćena u ovoj ili onoj formi i od toga se neće odstupati, tim više što te odluke arbitraže idu u prilog Hrvatskoj", kaže bivši veleposlanik u Sloveniji podsjećajući da je i sam Plenković jučer rekao da 90 posto same granice nije sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponašati se kao noj, zariti glavu u pijesak i reći da ta odluka za nas ne postoji i da je nećemo prihvatiti, iako nam odgovara, zapravo je smiješna stvar. Međutim, na istu kartu igra i cijela hrvatska oporba, podržava tu neracionalnu tvrdoglavost", poručuje Maštruko.

Odmah nakon odluke Arbitražnog suda Maštruko je predložio da se ta odluka prepiše i ponudi Sloveniji kao bilateralni ugovor, a pri tom stavu stoji i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time Hrvatska formalno kao ne bi prihvatila arbitražnu odluku, ali bi prihvatila rješenja koja je arbitraža predložila. No, za takvo što trebala bi odluka Sabora, a kad Sabor mijenja i stavove, i odluke, i zakone, i ustave, ne vidim razloga da ne bi u jednom pametnom i racionalnom pristupu mogao prihvatiti odluku arbitraže u formi bilateralnog ugovora sa Slovenijom", kaže Maštruko, ali i dodaje da je to teško očekivati po trenutačnom raspoloženju Plenkovića i HDZ-a pa i oporbe.

Bruxelles se neće miješati

"Iracionalno ponašanje Hrvatske u vanjskoj politici se nastavlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisaka na Hrvatsku iz Bruxellesa neće biti jer oni nemaju nadležnost nad tim pitanjima, ali će ovakvo ponašanje, poručuje Maštruko, utjecati na imidž Hrvatske kao troublemakera u jugozapadnoj Europi.

"A utjecat će i na daljnje postupke definiranja granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Ulazimo u neke buduće probleme bez svrhe, potrebe i razloga", jasan je iskusni hrvatski diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo