ISKORIŠTENE U PREDIZBORNE SVRHE: / Otpustili ih nakon osam mjeseci, pa ne ostvaruju pravo na naknadu na burzi

Image

Iako im je bilo obećano da će raditi punih devet mjeseci, 2594 žene koje su bile uključene u program javnih radova Zaželi, bez posla su ostale nakon osam mjeseci.

12.12.2016.
13:21
VOYO logo

NOVE MJERE: Vlada želi lakše zapošljavanje osoba starijih od 50 godina

Image
NOVE MJERE: /

Vlada želi lakše zapošljavanje osoba starijih od 50 godina

Image
NOVE MJERE: /

Vlada želi lakše zapošljavanje osoba starijih od 50 godina

No, kako je njihov angažman ranije prekinut, žene su se početkom prosinca počele vraćati u evidentiranu nezaposlenost bez prava na minimalnu novčanu naknadu. Da je predizborno obećanje bivše HDZ-ove ministrice ispunjeno, za devet mjeseci rada u godini ostvarile bi pravo na tri mjeseca novčane naknade u iznosu od po 1747 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnice projekta Zaželi uglavnom su teže zaposlive žene koje su, sudeći prema onom što se zbivalo oko tog projekta, iskorištene u predizborne svrhe.

Program javnih radova Zaželi pokrenulo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kroz Europski socijalni fond (ESF), odnosno mini ESF čija sredstva trebamo iskoristiti do kraja ove godine. Prvotno je program zapošljavanja nezaposlenih žena na poslovima pružanja pomoći starima i nemoćnima trebao trajati šest mjeseci, od kraja ožujka do kraja rujna ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spasili 60,6 milijuna kuna iz EU-ovih fondova'

Potkraj ožujka resorno ministarstvo se hvalilo: "Tim ministrice Nade Šikić programom Zaželi spasio je 60,6 milijuna kuna iz EU-ovih fondova. Zaposlili su 2594 žene iz cijele Hrvatske za pružanje pomoći starima i nemoćnima".

No, prava je istina da tim bivše ministrice nije imao spasilačku misiju jer joj je korištenje tih sredstava omogućio potez Miranda Mrsića, ministra rada u SDP-ovoj koalicijskoj Vladi koji je potkraj prosinca 2015. godine donio odluku o prenamjeni neiskorištenih sredstava iz mini ESF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpnju ove godine, pak, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na čijem je čelu Mario Bebić, pomoćnik bivše ministrice i sadašnjeg ministra Tomislava Ćorića, predložilo je da se program Zaželi produži kako bi se iskoristilo osam milijuna kuna koja su ostala nepotrošena u drugim projektima.

Ministarstvo rada odobrilo je prenamjenu sredstava, a bivša ministrica rada Nada Šikić početkom kolovoza otpremila je pisma na 2594 adrese. Korisnice programa izvijestila je da postoji potreba za daljnjim radom na razvoju podrške starijim osobama "kroz intervencije aktivne politike zapošljavanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga bih vam osobno željela zahvaliti na vašem radu i trudu koji je izravno pridonio dobrim rezultatima programa Zaželi te mi je osobita čast pozvati vas da se uključite u nastavak provođenja ovog programa javnih radova i to u trajanju – dodatna tri mjeseca", među ostalim stoji u pismu što ga je Nada Šikić poslala korisnicama programa informirajući ih pritom da će ih tijekom kolovoza kontaktirati savjetnici iz HZZ-a kako bi potpisali dodatke ugovoru.

Ti dodaci ugovoru raskinuti su nakon dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na državnoj burzi vele kako zbog tehničkih razloga nisu mogli javni rad produljiti u najavljenom trajanju. Objašnjavaju kako je zapošljavanje u javnom radu po projektu Zaželi financirano iz sredstava EU-a za proračunsko razdoblje 2007.-2013. godine te projekt istječe 31. prosinca 2016. godine.

"Do navedenog datuma sve aktivnosti trebaju biti izvršene i plaćene, što uključuje i dokaze o pravdanju isplaćenih sredstava, a s obzirom na to da se plaća za prosinac isplaćuje u siječnju, ona ne može biti priznati trošak u ovom programu", stoji u odgovoru koji nam je uputio HZZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je potrebno produljiti trajanje javnog rada na 9 mjeseci

Taj podatak domaćoj burzi trebao je biti poznat i u srpnju kada je Upravno vijeće donijelo odluku o prenamjeni sredstava. Istina, u jednom dijelu odluke se ograđuju i kažu da je trajanje programa "do devet mjeseci".

No, u obrazloženju odluke o prenamjeni osam milijuna kuna tada su doslovno napisali: "Kako bi raspoloživa sredstava mogli po suglasnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava koristi u predloženu svrhu, potrebno je produljiti trajanje javnog rada na devet mjeseci, umjesto sadašnjih šest mjeseci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se može čuti da su s burze upozoravali Ministarstvo da se projekt neće moći produljiti za tri već za dva mjeseca, ali je Ministarstvu pred izbore bolje zvučalo da se obeća nešto što se nije realiziralo.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo