IRSKI POSLODAVCI U POTRAZI ZA RADNOM SNAGOM: / 'Pokažu li se dobri nudimo ugovor na neodređeno i plaću 2000 eura'

Image
Foto: AFP, PAUL FAITH

Potraga irskih poslodavaca za radnicima u Hrvatskoj nastavljena je i ovih dana.

2.4.2017.
14:39
AFP, PAUL FAITH
VOYO logo

Cijena prijevoza kombijem je 250 eura. Mjesečna je cijena sobe u kući s još četiri muškarca 350 eura. Za život do prve plaće potrebno je ukupno oko tisuću eura.

Hoće li u tri dana spakirati svoj život u maksimalno dva kofera i otići u Cork, razmišljalo je u subotu sedam vozača kamiona koji su došli na razgovor za taj posao u Irskoj. Bio je to grupni razgovor s predstavnicima jedne agencije koja hitno traži 50 vozača kamiona za rad u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nova Njemačka'

Irska je postala 'nova Njemačka' mladim Hrvatima koji su se tamo, moglo se čuti na razgovoru, pokazali kao izvrsni radnici. Uvjeti koji su im ponuđeni nisu bajni, ali im je agent svima rekao da im nudi konkretnu i realnu ponudu bez velikih priča i obećanja.

Konkretno, početna im je satnica 9,5 eura bruto i pola eura više nakon tri do šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas ovo treba motivirati da odemo, a ja prvi ovo neću prihvatiti", komentirao je za Večernji list čovjek koji se na kraju odlučio za Njemačku.

Nakon šest mjeseci rada u istoj firmi, ako se pokažu kvalitetnim kadrom, dobit će ugovor za stalno i mogu očekivati neto plaću od oko dvije tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIROKRATSKI RAJ NA ZEMLJI: /

Ovo je jedan od glavnih razloga zbog čega će Irska uvijek biti bolja od Hrvatske

Image
BIROKRATSKI RAJ NA ZEMLJI: /

Ovo je jedan od glavnih razloga zbog čega će Irska uvijek biti bolja od Hrvatske

Traže zaposlenike po Hrvatskoj

Image

Predstavnik agencije Matej Šišmanović objasnio je kako su dobili ugovor s više velikih tvrtki koje hitno traže radnike i stoga su i oni hitno organizirali ovakvo događanje u subotu u Zagrebu. Najavio je kako će regrutaciju organizirati još češće, oglašavati u Hrvatskoj i druga radna mjesta za irske poslodavce.

"Kad sletite u Dublin, dolazimo po vas i vozimo vas do kuće, dva su dana potrebna za dokumentaciju i jedan za certifikat", rekao je agent sedmorici okupljenih profesionalnih vozača kamiona koji su se potom javno izjašnjavali mogu li u srijedu krenuti na taj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je rok kratak, neki će ipak otići jer rade “na crno”, drugi su potplaćeni, jedan je nedavno dao otkaz... Konkretno, za gotovo 190 sati rada mjesečno plaća jednog vozača kod nas je pet tisuća kuna. I taj je čovjek irskim skautima na pristojnom engleskom jeziku otvoreno rekao da je spreman otići tamo ako to znači da će moći pristojno živjeti.

"Pristojan život za moju ženu i dijete jedini je razlog što sam ja danas ovdje i što razmišljam o odlasku", rekao je vozač koji će svoju odluku ipak javiti u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutne je zanimalo koliko košta vrtić, kakve su cijene hrane i života općenito jer se s pravom boje otići – na isto. U svakom slučaju, tko god od njih ove srijede ode u Irsku, neće biti prvi Hrvat u toj tvrtki.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo