IPAK, NITKO NE ŽELI OSTATI: /

'Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli'

Image
Foto: Pixsell, Borna Filić

Među umornim izbjeglicama koje na slovenskoj granici čekaju da ih policija propusti u zemlju, bio je i Iranačnin Othman sa suprugom koja za mjesec dana treba roditi.

20.9.2015.
6:13
Pixsell, Borna Filić
VOYO logo

Svi žele što prije ih Hrvatske, a izbjeglicama koji se nalaze na ulazu u Sloveniju, strpljenje je pri kraju. Na graničnom prijelazu Bregana, u subotu ujutro došlo do naguravanja sa slovenskom policijom. Tisuću ljudi, a autobusa koji ih odvoze u prihvatilište u Brežice je premalo. Slovenija im je, kao i Hrvatska, tek privremena destinacija, a cilj su Njemačka i skandinavske zemlje.

Sirijac Alla, arhitekt po struci, pobjegao je iz sirijskog ratnog pakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je uništeno, nadamo se da ćemo jednog dana imati priliku vratiti se u svoju zemlju, ali nema nade na vidiku", kaže Alla za RTL.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ČEKANJU NA GRANICI NEMA KRAJA: Izbjeglice postaju nervozne

Image

ČEKANJU NA GRANICI NEMA KRAJA: Izbjeglice postaju nervozne

"Moramo dalje"

Autobusi prevoze u Brežice i izbjeglice koje su besanu noć provele i na graničnom prijelazu Harmica kod Zaprešića. Uz djecu, na putu ima i trudnica. Supruga Iračanina Othmana za mjesec dana treba roditi.

"Teško joj je, no što da radimo, moramo dalje. No, u Hrvatskoj ste nam mnogo pomogli. Vi Hrvati niste ljudi, vi ste anđeli", poručio je Othman.

Traži brata i njegovu obitelj

Iračanin Fared je došao iz Italije i na slovenskoj granici traži brata i njegovu obitelj.

"U Srbiji prije 10 dana sam izgubio obitelj. Nestao mi je brat. Pobjegli su zbog rata. Ja već pet godina živim u Italiji, a oni su sada odlučili napustiti Irak", kaže Farad za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađeni ljubaznošću Hrvata

Umornim ljudima pomaže i Slovenski Crveni križ, ali i stanovnici iz Hrvatske koji žive kod graničnog prijelaza. U pomoć je stigao i Sirijac Jihad Šarifi koji već 30 godina živi u Zaprešiću.

"Sad mi je jedan rekao 'živjela Hrvatska'. Ljudi su prezadovoljni, iznenađeni su ljubaznošću koja ih je dočekala, nisu navikli na takvo gostoprimstvo", rekao je Šarifi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostoprimstvu se nadaju i na daljnjem putu.

RTL/Danas.hr

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo