IPAK NIJE TAKO STRAŠNO: U RH / je trenutno 800.00 turista, ponegdje više nema ni mjesta: 'Popunjeni smo 100 posto'

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Iako se najavljivala katastrofalna turistička sezona, podatak od 800.000 turista koji se trenutno odmaraju na hrvatskoj obali i slike prepunih plaža razlozi su za optimizam

3.8.2020.
19:16
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Početak kolovoza donio je toliko željene turističke brojke i gužve u pojedine destinacije na moru. Najveći broj gostiju sada trenutačno se odmara na Viru, a u top pet hrvatskih odredišta smjestili su se Rovinj, pa Medulin, Crikvenica i Poreč.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je oko 800.000 gostiju, od čega četvrtina dolazi s njemačkoga tržišta, što je konačno dalo sliku koja se priželjkivala mjesecima. Dok jedni traže spas od vrućina u moru, drugi su pod suncobranima. Iako se za sezonu predviđalo da će se urušiti kao kula od pijeska, a turistički sektor završiti na aparatima, turisti su ipak stigli u Hrvatsku. Samo iz Njemačke na našoj obali u ovom trenutku odmara njih 200.000. Crikvenička plaža puna je kao šipak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš prijatelj vratio se iz Crikvenice. Rekao nam je da je ovdje prelijepo, a blizu je Münchena i zato smo došli tu", rekla je za RTL turistkinja Emma iz Njemačke, dok je njena sunarodnjakinja Dalia dodala: "Studiram u Mađarskoj i došla sam direktno otamo, granice su otvorene i ovo mi je bio najlakši način za doći na more."

Image
OPTIMIZAM S EVISITORA: /

U srpnju u Hrvatskoj preko 18 milijuna noćenja i više od dva milijuna dolazaka

Image
OPTIMIZAM S EVISITORA: /

U srpnju u Hrvatskoj preko 18 milijuna noćenja i više od dva milijuna dolazaka

Popunjeni smještajni kapaciteti

Vlasniku crikveničke vile sa šest apartmana koju iznajmljuje za 110 eura dnevno, koronakriza gotovo i nije naštetila. Cijenu je snizio za 20 posto. Gosti su Nijemci, Poljaci i Hrvati. "Šesti mjesec nam je već bio negdje oko 80 posto popunjen. Sada, sedmi, osmi, deveti - 100 posto smo popunjeni", rekao je Franjo Đogaš, vlasnik apartmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ove godine popularan privatni smještaj, u crikveničkim hotelima ne mogu se žaliti. Očekuju kolovoz uspješan kao srpanj. "Gotovo da i nemamo praznih soba. U cijeloj grupaciji od desetak hotela na crikveničkoj rivijeri, nismo otvorili svega dva hotela niže kategorije, a popunjenost u ostalima u sedmom mjesecu je iznad naših očekivanja", poručila je Alin Harambašić, direktorica jednog crikveničkog hotela.

Triput više turista nego stanovnika

U Medulinu radi tek jedan hotel, ali traženi su privatni smještaj i kampovi. U gradu koji ima 7000 stanovnika trenutno odmara 20.000 turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno zbog te sigurnosti. Prvenstveno su to stari gosti, oni koji su došli putem direktnog marketinga, kojih već imamo četvrtu, pa čak i petu generaciju gostiju koji ovdje dolaze", rekao je direktor medulinske turističke agencije, Enco Crnobori.

Špica je sezone koja neće biti za pamćenje, ali srećom neće biti ni za zaborav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo