Interpol našao Sanaderovih skrivenih 10 mil. kn!

Bivši hrvatski premijer je na tajnim računima u dvjema stranim zemljama 'spremio' oko 10 milijuna kuna u eurima.

15.12.2010.
11:35
VOYO logo

Interpol je pronašao novac koji je bivši premijer Ivo Sanader nelegalno 'oprao' u Hrvatskoj. Kako piše HRT, na tajnim računima izvan Hrvatske Sanader je sklonio oko 10 milijuna kuna u eurima. Novac je nađen na dvama tajnim računima u dvjema stranim zemljama, i to je sve što se do sada uspjelo doznati o spomenutom novcu.

Ivo Sanader razgovarao je u salzburškom zatvoru s nadležnom sutkinjom koja ga je upitala je li suglasan s izručenjem. Njegovu odluku će u četvrtak u 10 sati na konferenciji za novinare objaviti voditeljica odjela Državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Feichtinger. O Sanaderovoj odluci ovisi do kada će Hrvatska čekati izručenje. Prema trenutačnoj odluci suda – do kraja prosinca, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno se doznaje da je istražni odbor koruškog parlamenta odlučio da će Sanadera prije izručenja ispitati o aferi 'Hypo'. Točan datum ispitivanja još uvijek nije poznat.

Istražujući Sanadera USKOK će kao svjedoke pozvati neke HDZ-ovce, ali i samu premijerku Jadranku Kosor. Navodno bi trebali svjedočiti o svemu što je, braneći se, iznio nekadašnji šef Carine Mladen Barišić. Kosor već najavljuje kako će se odazvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u zahtjevu USKOK-a za određivanje istražnog zatvora Sanaderu navodi se da je tijekom istrage potrebno ispitati i osobe s kojima je Sanader, u svojstvu premijera i predsjednika HDZ-a, neposredno ili posredno kontaktirao. Tako se na listi svjedoka, piše Novi list, navodeći izvor blizak istrazi, našla i Jadranka Kosor te još nekoliko HDZ-ovih dužnosnika.

S obzirom da Sanader svjedoke poznaje, USKOK je zaključio da bi sa slobode mogao utjecati na njih i ometati istragu, pa je od Županijskog suda zatražio pritvor, što je sud i odobrio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišićeva priča

'Mislim da svaki premijer svijeta, pa tako i ja, mora biti spreman na to', izjavila je za Novu TV premijerka Kosor odgovarajući na pitanje o hoće li se odazvati pozivu USKOK-a u svojstvu svjedoka oko slučaja bivšeg premijera Ive Sanadera.Braneći se, Mladen Barišić je navodno ispričao da se na dan Sanaderove ostavke sastao s njim i sadašnjom premijerkom, te da su razgovarali o novcu koji je držao u sefu u Carini, a za koji je Sanader pred njima naveo da bi mogao biti iskorišten u kampanji za predsjedničke izbore. Na izravan upit bivšeg premijera o kolikoj je svoti riječ, Barišić je kazao da se radi o dva milijuna i 300 tisuća kuna.

Barišić je, tvrdi Novi list, istražiteljima rekao da je sve to iznenadilo i uplašilo Jadranku Kosor, no Sanader ju je umirio riječima da se izbori dobivaju tek s jednom trećinom legalno dobivenih sredstava i dvije trećine "ispod stola". Novi list piše da je riječ o novcu koji je izvučen preko Fimi medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Kosor, kao svjedoci bi trebali progovoriti i tajnik stranke Branko Bačić, njegov prethodnik Ivan Jarnjak te još neki ministri. Trebao bi biti pozvan i zamjenik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić, koji je tu dužnost obavljao i za vrijeme Jarnjaka i za vrijeme Bačića. Barišić ga je prozvao kao osobu koja je primala novac iz crnog fonda. No, Šarić je optužbe odbacio.

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012140448006 arti-201012140682006 arti-201012130324006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo