afera 'daj pet' / Inspekcija utvrdila niz propusta u Klasičnoj, tvrde da je ravnateljica zanemarivala svoje obveze

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Sve je pokrenulo saznanje da je sedmero učenika, među kojima je sin predsjednika države, podignuta zaključna ocjena iz matematike

18.7.2022.
23:02
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Inspektor je zaključio kako je ravnateljica u Klasičnoj gimnaziji zanemarivala svoje obaveze. Razlozi za to pronađeni tijekom inspekcije su: niz nepravilnosti u vođenju dokumentacije, zanemarivanje uvida u rad nastavnika, nekontroliranje obrazovnih isprava, kao ni zakonom propisane obveze o predočenju dokaza o nekažnjavanju prilikom zapošljavanja, potom i niz aljkavosti poput naknadnog dopisivanja ocjena i neobjavljivanja ključnih akata o radu škole na službenim stranicama.

Takav zaključak eksplicitno stoji u inspekcijskom rješenju od 12. srpnja, ispisanog na 18 stranica teksta, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnateljica nije vršila uvide u rad stručnih suradnika niti svih nastavnika i nije predočila dokumentaciju o tome, čime je utvrđeno da ravnateljica ne izvršava svoje poslove iz godišnjeg plana i programa. Shodno tome ravnateljica nije mogla analizirati rad učitelja i predlagati mjere za unaprjeđenje rada učitelja i stručnih suradnika, čime je zanemarila svoje obveze stručnog voditelja škole", stoji među ostalim u rješenju višeg prosvjetnog inspektora koji je obavio nadzor nad radom zagrebačke Klasične gimnazije.

Sve je pokrenulo saznanje da je sedmero učenika, među kojima je dijete predsjednika Zorana Milanovića, podignuta zaključna ocjena iz matematike, nakon pisma negodovanja predsjednikove supruge školi. Otkrivanje ove situacije nagnalo je Ministarstvo da ustvrde kako su zakonske odredbe u smislu propisa njihova donošenja "siva zona" te da će ih zbog toga mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ZGRANUTI SMO' /

Milanović nastavnicu nazvao protuhom, iz 'Školske zbornice' poručuju: 'Kakva god bila, nije zaslužila takav tretman'

Image
'ZGRANUTI SMO' /

Milanović nastavnicu nazvao protuhom, iz 'Školske zbornice' poručuju: 'Kakva god bila, nije zaslužila takav tretman'

Rješenje odaslano ravnateljici Klasične gimnazije, predsjednici Školskog odbora te Gradskom uredu za obrazovanje, sastoji se od niza "packi", uz paralelno navođenje i spočitavanje neusklađenosti s aktima, navode u Jutarnjem listu koji je u posjedu dokumenta.

Međutim, u rješenju nisu dostupne izjave djelatnika škole te se vrlo mali broj dijelova referira na sam slučaj spornog povećanja ocjena. O konkretno slučaju viši prosvjetni inspektor je napisao da je '' vezano uz prigovor majke na rad nastavnice matematike, stručna suradnica (…) nije predočila službenu dokumentaciju iz koje bi bila vidljiva postupanja u rješavanju takvih situacija. Pedagoginja je u nadzoru predložila vlastoručno potpisan akt nazvan Bilješke stručne suradnice, sastavljen 7. srpnja 2022., u kojemu navodi podatke o kontaktima i suradnji s majkom tijekom školske godine. U nadzoru je ustanovljeno da je stručna suradnica izvršila uvid u nastavu i neposredni rad nastavnice matematike u prosincu 2021. (…) iz kojega su vidljivi utvrđeni nedostaci, ali eventualni kontrolni uvid u rad nastavnice nije obavila ni nakon ranijih primjedbi roditelja tijekom nastave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo