INSPEKCIJA TESTIRALA SVE BRENDOVE: / Evo kakva je doista kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda na policama hrvatskih trgovina

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Veterinarska inspekcija je naposljetku pronašla šest nesukladnih uzoraka u kojima je otkrivena prisutnost antibiotika i mikotoksina, a inspektori su njihov plasman na tržište smjesta zabranili.

8.2.2018.
7:13
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Mlijeko je jedna od namirnica koja se koristi u svakom domaćinstvu, a s obzirom na to da se radi o važnom prehrambenom proizvodu, javnost opravdano zanima kakva je kvaliteta mlijeka na policama hrvatskih trgovina. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom prošle godine najavio je detaljne inspekcijske kontrole kako bi otkrio piju li građani patvoreno mlijeko, odnosno mlijeko u koje je dodana voda.

Poljoprivredna inspekcija je tijekom prošle godine uzela ukupno 25 uzoraka mlijeka koji su poslani na analizu u Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 20 posto od ukupno uzetih uzoraka pokazalo se nesukladnima u odnosu na točku smrzavanja, deklariranje, sadržaj mliječne masti i sljedivost. Samo jedan od tih uzoraka neadekvatnog mlijeka odnosi se na domaći proizvod iz Istre, dok preostala četiri stižu iz uvoza, iz susjedne BiH, javlja Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neadekvatni proizvodi mahom se nalaze među onima jeftinijima

Stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede objasnili su kakvi su točno ti nesukladni proizvodi. Navode kako se oni mahom nalaze među onima jeftinijima.

'Tu nije riječ, dakle, o mlijeku koje je neispravno, odnosno opasno za zdravlje konzumenta, nego mu je kvaliteta upitna. Otkrili smo, dakle, kako u pojedinim uzorcima mlijeka ima više vode nego što bi smjelo biti – sukladno točki smrzavanja. Naime, ako se mlijeko počne smrzavati na višoj temperaturi, odnosno onoj na kojoj bi se počela smrzavati voda, ono je definitivno patvoreno. Za pojedine uzorke se nije znala tzv. sljedivost, primjera radi, s koje farme dolaze životinje od kojih se dobiva mlijeko i tome slično. Nesukladne su, osim toga, bile i deklaracije na proizvodima te sadržaj mliječne masti', objasnili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko s domaćih farmi je izvrsne kvalitete

Valja napomenuti kako poljoprivredna inspekcija mlijeko iz uvoza može kontrolirati tek kad stigne na police pa su građani tako prisiljeni vjerovati u sustav kontrole zemalja iz kojih proizvod dolazi. Što se mlijeka s domaćih farmi tiče, ono je izvrsne kvalitete, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

'Od svakog proizvođača mlijeka se na mjesečnoj razini kontroliraju čak četiri uzorka, od čega se dva puta ispituje kemijski sastav, jednom ukupan broj somatskih stanica, dva puta ukupan broj mikroorganizama, te jednom prisutnost inhibitornih tvari u mlijeku. Od samog početka provođenja ovog sustava kontrole, higijenska kvaliteta mlijeka značajno se poboljšala, čemu u prilog govori činjenica da je u 2002. godini svega 20 posto mlijeka zadovoljavalo propisane kriterije EU direktiva kvalitete, dok danas 96,9 posto mlijeka zadovoljava te zahtjeve', objasnio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim uzorcima pronađena prisutnost antibiotika i mitotoksina

Veterinarska inspekcija je naposljetku pronašla šest nesukladnih uzoraka u kojima je otkrivena prisutnost antibiotika i mikotoksina, a inspektori su njihov plasman na tržište smjesta zabranili. Restorani koji su imali takvo neispravno mlijeko zaradili su prekršajne prijave.

Osim mlijeka, inspekcija je kontrolirala i druge mliječne proizvode poput vrhnja, jogurta, kefira i sira. Iz rezultata nadzora može se zaključiti kako je domaće mlijeko sigurno za konzumaciju te da se redovito kontrolira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo