ponovljeno suđenje / Tomislav Štengl: 'Suradnju s Fimi mediom zagovarao je Josip Petrović!'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Štengl potvrdio je da mu je potpisivanje ugovora s marketinškom agencijom preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond preporučio tadašnji član uprave Ine

4.4.2017.
13:27
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši direktor korporativnih komunikacija i marketinga Ine Tomislav Štengl potvrdio je u utorak na ponovljenom suđenju u aferi Fimi media da mu je potpisivanje ugovora s marketinškom agencijom preko koje se navodno punio HDZ-ov crni fond preporučio tadašnji član uprave Ine Josip Petrović.

Štengl je, kao i na prvom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanader, HDZ-u i nekadašnjim dužnosnicima te stranke kazao da Ina u to vrijeme nije imala potrebu za suradnju s još jednom marketinškom tvrtkom, jer su imali dovoljno svojih ljudi i potpisane ugovore s drugim agencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Petrović ga je, kaže, jednom nazvao, rekao da primi vlasnicu Fimi medie Nevenku Jurak "posluša što ima za reći i napravi što kaže".

Jurak je inzistirala na potpisivanju ugovora i rekla da to traži Petrović, a i on je to potvrdio, kazao je Štengl dodajući da je o svemu obavijestio tadašnjeg predsjednika uprave Tomislava Dragičevića i odugovlačio potpisivanje ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štengl je kazao i da je nakon mjesec dana Petrović ponovno poslao Jurak kod njega na razgovor, a kako ni tada nisu potpisali ugovor nazvala je tadašnjeg šefa carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića rekavši da u Ini "opstruiraju i da neće surađivati s hrvatskom Vladom".

Zahtjev za suradnju s Fimi medijom Štenglu je, kako tvrdi, potom prenio i direktor maloprodaje Niko Paulinović, koji mu je kazao da je i "on pod pritiskom" te mu je dao popis novih benzinskih postaja koje bi Fimi medija trebala promovirati, a neke, po Štenglovim riječima, nisu ni postojale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici suradnju s Fimi mediom, unatoč Štenglovom stavu da za tim nema potrebe, odobrio je Odbor za nadmetanje u kojemu su bili hrvatski i mađarski predstavnici. Štengl misli da su u tom odboru s hrvatske strane bili upravo Paulinović i Petrović koji bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti u srijedu.

O suradnji s Fimi mediom govorio je i bivši direktor Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega koji je kazao da je ugovor postpisan na nagovor Mladena Barišića koji ga je upoznao s Nevenkom Jurak. Prvi posao nije sklopljen jer Fimi media nije udovoljavala uvjetima, no kasnije su sklopili ugovor za zakup medijskog prostora, za što su "nudili dobre uvjete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protega je kazao i da je kao čelnik državne banke trebao imati dobre odnose s Barišićem, jer je banka trebala potporu Ministarstva financija gdje je on kao šef carine bio državni tajnik. Protega je kazao i da mu je Barisić pomagao u kontaktu s javnim poduzećima kako bi prebacili račune kod HPB-a.

Protega se prisjetio i da se Jurak jednom prilikom porječkala s direktorom marketinga Franjom Sinkovićem nakon čega je Barišić nazvao i "vjerojatno u afektu" tražio da smijeni Sinkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo