'NAROD ODLUČUJE' PREDALI POTPISE ZA REFERENDUM: / 'Pupovac je najveći neprijatelj nacionalnih manjina i našim sistemom one će prodisati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prikupljene potpise i zahtjev za referendumom će predstavnici Inicijative Narod odlučuje predati predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

13.6.2018.
12:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Članovi i predstavnici inicijative Narod odlučuje predali su Hrvatskom saboru potpise za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav, koje su prikupljali dva tjedna. Povorka se okupila na Gornjem gradu kod kule Lotrščak, a zatim su krenuli prema Markovu trgu. N1 javlja da je dio aktivista Inicijative Narod odlučuje odjeven u narodne nošnje, a nosili su i hrvatske zastave i balone. Index piše da su pune kutije ranije ostavili pred Saborom, a prazne su nosili u povorci koja se kretala od uspinjače do Markova trga.

Image
NAROD ODLUČUJE TVRDI: /

'Prikupili smo potpise'; Referendum kojim se smanjuju prava manjina ili će reagirati Ustavni sud?

Image
NAROD ODLUČUJE TVRDI: /

'Prikupili smo potpise'; Referendum kojim se smanjuju prava manjina ili će reagirati Ustavni sud?

Predali 38 kutija s potpisima

"Danas smo ovdje jer ne odustajemo od Hrvatske, od zemlje za koju su hrvatski branitelji davali svoje život i zdravlje. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u kojoj ljudi mogu živjeti od poštenog rada. Znamo da Hrvatska može biti zemlja u koju će se vraćati Hrvati koji danas žive izvan domovine", rekli su pred zgradom Sabora, gdje su pjevali i domoljubne pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Ukupno 38 kutija s potpisima, po 19 za svako pitanje, predali su u Sabor, no tamo ih nije dočekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Tvrde da

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Bilać iz inicijative rekla je da očekuju od Sabora i Vlade provjeru 405.342 potpisa na prvo i 407.469 potpisa na drugo referendumsko pitanje i to u roku od dva tjedna, koliko su i oni imali za prikupljanje potpisa, te da se Ustavnom sudu pitanja upute prije saborske stanke, kako bi se referendum mogao provesti u roku koji oni očekuju, a to je u rujnu ili najkasnije u listopadu.

Ističu da bi referendum narodu omogućio odlučivanje o tome da imaju više utjecaja na izbor saborskih zastupnika, a tvrde da potpise nisu prikupljali nakon isteka roka te da su svi štandovi na kojima su prikupljali potpise bili legalni i da nije bilo nikakve manipulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pupovac je najveći neprijatelj manjina'

Kada je riječ o referendumskom pitanju koje je podiglo dosta bure u javnosti, jer se odnosi na smanjenje prava zastupnicima nacionalnih manjina, iz inicijative kažu da im nije cilj bio dijeliti zastupnike.

'Skoro 80 posto građana koji su pripadnici manjine glasuju unutar općih lista i to najbolje govori što oni misle o svojim zastupnicima. Došlo je do toga da o zastupnicima manjina ovisi o tome ruši li se Vlada ili ne. Ti zastupnici bi se trebali baviti vjerom, kulturom, a ne time hoće li neka vlada opstati ili ne. 'Ovakav koncept zastupanja manjina nema niti jedna zemlja na svijetu. Država se mora brinuti za njihova prava, a ne predstavnici. Konkretno, zastupnik Milorad Pupovac ima manje od 14 posto potpore Srba u javnosti i postavlja se pitanje kakav je on to predstavnik srpske nacionalne manjine. Maknimo teze koje se namjerno ubacuju u eter. Pupovac je najveći neprijatelj manjina i našim sistemom nacionalne manjine će prodisati. ', rekao je Dominik Knezović iz Inicijative, prenosi 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu odgovorili na pitanje tko je financirao njihovu kampanju, već su samo rekli da će napraviti sve što su rekli.

Slijedi utvrđivanje ustavnosti

Inače, predstavnik GI "Narod odlučuje" Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Sabora održane potkraj svibnja rekao je da su aktivisti za prvo pitanje prikupili 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, oni su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog sustava. Žele smanjenje broja saborskih zastupnika na njih 100-120, a predlažu i da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti troje preferencijalnih kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji sa pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem. Drugo je referendumsko pitanje podiglo više bure u javnosti jer se odnosi na smanjenje prava zastupnicima nacionalnih manjina. Oni tako, prema prijedlogu Inicijative, ne bi mogli sudjelovati u glasovanju o povjerenju Vladi niti o državnom proračunu.

Nakon predaje prikupljenih potpisa predsjedniku Sabora, slijedi provjera broja potpisa i utvrđivanje ustavnosti pitanja, a zatim će Sabor donijeti odluku o tome hoće li se referendum raspisati, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo