POJELA IH INFLACIJA / Nadali su se da će usklađivanjem mirovina dobiti koju kunu više: Dodatnih 66 kuna umirovljenici neće ni vidjeti

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S obzirom na to da je stopa rasta inflacije bila veća od stope rasta bruto plaća, umirovljenicima usklađivanje mirovina za 2,24 posto nije donijelo ništa

20.2.2022.
8:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Redovito usklađivanje mirovina 1. siječnja donijet će umirovljenicima u travnju povećanje od 2,24 posto, odnosno u prosjeku 66 kuna. U travnju će uz uvećanu mirovinu za ožujak biti isplaćene i razlike za siječanj i veljaču. No, mala je to utjeha najstarijem dijelu populacije, jer su prema podacima Državnog zavoda za statistiku u drugom polugodištu prošle godine bruto plaće narasle za 1,4, a potrošačke cijene za 2,6 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Upravo o tome ovisi stopa usklađivanja mirovina, podsjeća Novi list.

Inflacija pojela plaće i mirovine

U ovom je slučaju inflacija iznosila više od 50 posto zbroja rasta obiju stopa, stoga jače utječe na povećanje mirovine u ovom slučaju. Stopa usklađivanja se dobiva zbrajanjem 70 posto stope inflacije u drugom polugodištu prethodne godine i 30 posto stope promjene bruto plaća. Jednostavnom matematikom može se doći do zaključka da je inflacija veća i od usklađivanja mirovina, ali i od rasta plaća, što znači da građani bilo kakvo povećanje prihoda neće osjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABRINUTI GRAĐANI /

Ugrožene su buduće mirovine? 'Zbog inflacije bi moglo doći do urušavanja drugog stupa'

Image
ZABRINUTI GRAĐANI /

Ugrožene su buduće mirovine? 'Zbog inflacije bi moglo doći do urušavanja drugog stupa'

Zbog toga umirovljeničke udruge godinama traže promjenu načina usklađivanja. Traže usklađivanja svaka tri mjeseca, kako bi se mogao uhvatiti ritam s rastom stope inflacije u ovoj godini. Po tom bi modelu umirovljenici dobivali mirovine tek od kolovoza. DZS je objavio i podatak da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u prosincu bila 7280 kuna, što znači da su prosječne mirovine, zajedno s međunarodnim ugovorima i dalje na 37 posto prosječne plaće. Oni bez inozemnih mirovina u prosjeku dobivaju svega 41 posto prosječne plaće.

Smiješna povećanja

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti Vlada se obvezala na povećanje mirovina od sljedeće godine, poglavito za one koji primaju najniže i obiteljske mirovine. Iako se još uvijek radi na izmjenama zakona, iz Vlade su izračunali da bi obiteljske mirovine mogle porasti za 13 posto, a najniže za samo 1,5 posto mimo usklađivanja, pa i intervencijskih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi umirovljenici koji primaju obiteljsku mirovinu, koja prosječno iznosi 2404 kune, trebali dobiti oko 300 kuna više. S usklađivanjem će dobiti 54 kune veću mirovinu. Korisnicima najniže mirovine iznosi ovise o stažu kojeg su prikupili. No, svima će u prosjeku mirovina usklađivanjem porasti za samo 43 kune. S druge strane, državni dužnosnici koji su u mirovini usklađivanjem će dobiti 235 kuna više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo