brojna otkazivanja / Industrija zabave ove godine ne obećava: 'Nitko u cijeloj industriji ne zna što očekivati'

Epidemiolozi su savjetovali da se odustane od festivala

28.4.2020.
16:50
VOYO logo

Jedno je sigurno: ovu ćemo školsku godinu nekako završiti, ali još je nepoznanica kako ćemo sljedeću započeti. U iščekivanju novog vala epidemije, zabave nema do daljnjega.

Svi događaji na čekanju

Jasnije nego ikada prije epidemiolozi su savjetovali da se od festivala od kojih se diljem zemlje do sada dobro zarađivalo, odustane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrija zabave ove godine ne obećava: tisuće ljudi u Splitu zbog Ultra festivala, rasplesana gomila na Jarunu zbog INmusica, Sea Star festival u Umagu koji ove godine slavi 20. obljetnicu, takve slike, čini se, ove godine nećemo viđati. Ne pate samo festivali, svi događaji su "na ledu".

''Ne želimo se igrati epidemiologa ni liječnika, naravno, ne želimo niti požurivati ikoga, ali želimo da se o nama govori jer nitko u cijeloj industriji ne zna što očekivati, što će biti za dva mjeseca, a što za šest mjeseci'', izjavio je Berislav Marszalek iz udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što nama svima fali je plan, imamo u rujnu Weekend Media Festival za koji se nadamo da će se u bilo kakvom obliku održati, a što se tiče drugih stvari, naravno, sve smo otkazali'', kazao je Tomo Ricov, organizator događaja.

Hrvatska industrija zabave, poručuju, potpuno je marginalizirana. A ona je puno više od pukih partyja - masovni festivali, događaji, konferencije, vjenčanja, koncerti, kazališne i filmske predstave, sve to trenutno ne postoji, a dio je industrije koja je teška je 4 i pol milijardi kuna godišnje. Od nje živi više od 10.000 stalnih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opstanak ''event industrije''

''Mi u ovom trenutku ne možemo niti potvrditi niti opovrgnuti hoće li se ili ne festivali održavati jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ali tko god planira nešto dugoročno, rekao bih da nije pametno održavanje takvih festivala'', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Zato su na adresu Vlade stigle hitne mjere za spašavanje i opstanak "event industrije": osim što traže hitno donošenje plana popuštanja mjera zabrane javnih okupljanja - tri su glavne točke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tražimo produljenje mjera za tvrtke i samozaposlene koji i dalje imaju pad od 70 posto. Bitno je napomenuti da ovdje nitko ne govori o vraćanju ulaznica za događaje koji se nisu održali. Ne radi se o tome, nego samo da se omogući nekakav vaučer za zamjenu za nešto drugo'', objasnio je Berislav Marszalek, udruga Glas poduzetnika.

Ljeto bez kulturnih događaja

Industrija zabave je zato i  specifična, u ovoj koronakrizi, prvoj joj je zabranjen rad, a čini se, posljednja će dobiti zeleno svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi nekako vjerujemo, s obzirom na ublažavanje mjera, da ćemo se prvo vratiti u kazalište s predstavama jer je to neki format koji bi mogao proći, a veći događaji, festivali, dosta teško.  Ne vjerujem da će se to brzo vratiti'', komentirao je Danko Stefanović iz RTL MUSIC-a.

Sve je odgođeno. Čeka nas dugo toplo ljeto bez kulturnih, zabavnih i bilo kakvih  događaja. Čast iznimkama - i se dalje punom parom planira kultni Sarajevo film festival, koji se održava u kolovozu, ne znaju samo kako će zapravo izgledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedna stvar je jasna, a to je da će se SFF održati. Pokušat ćemo naći najkreativnije rješenje da to bude pamtljivo iskustvo za publiku, a opet da oni budu sigurni što je na prvome mjestu'', kazao je Jovan Marjanović, iz direkcije Sarajevo Film Festivala.

Tako da bio ovo ljeto, pored Dubrovnika, Pule ili Motovuna, Sarajevo jedino moglo imati svoj festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo