ZLATA ĐURĐEVIĆ / 'Imunitet koji imaju ministri ne štiti ih od uhićenja. Ima li Plenković pravu osnovu za odbijanje zahtjeva DORH-a? Ima'

Đurđević je kazala i da do sada nije postojala praksa da se odbije zahtjev DORH-a

3.3.2022.
19:35
VOYO logo

Kako objašnjavaju to što je Vlada DORH stavila na čekanje i nije odobrila skidanje imuniteta ministru Josipu Aladroviću, pitali smo odvjetnike.

I to Veljka Miljevića, ali i Antu Nobila - koji brani sada već bivšeg ministra Darka Horvata. Evo što su rekli za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je presedan. Nikad se ovakav slučaj nije dogodio da je došao zahtjev za skidanje imuniteta aktivnom ministru i vidjet ćemo što će Vlada napraviti. Pretpostavljam da će se napraviti jednako kao što je Sabor skidao imunitete na zahtjev DORH-a, tako će vjerojatno i Vlada napraviti", kazao je Nobilo.

Image
afera 'po babama i stričevima' /

O skidanju imuniteta Aladroviću oglasio se i Plenković: 'Riječ je o prvoj takvoj situaciji u povijesti Vlade'

Image
afera 'po babama i stričevima' /

O skidanju imuniteta Aladroviću oglasio se i Plenković: 'Riječ je o prvoj takvoj situaciji u povijesti Vlade'

"Strašno me zanima što će on odgovoriti kad prouči. Brz je u mislima, na puno pitanja odgovara odmah i takvo daje kvalifikative ljudima, novinarima", kazao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aktualnoj situaciji s DORH-om i ministrom Aladrovićem s RTL-ovim reporterom Ilijom Radićem razgovarala je Zlata Đurđević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu te predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo. 

Đurđević je komentirala ima li premijer Plenković pravnu osnovu da odbije zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta svom ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima pravnu osnovu. DORH da bi pokrenuo kazneni postupak, mora tražiti odobrenje Vlade i Vlada mu mora dati odobrenje. Bez toga se ne može pokrenuti kazneni postupak", kazala je.

Đurđević je kazala i da do sada nije postojala praksa da se odbije zahtjev DORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se radilo o osobama koje prema Ustavu imaju apsolutni imunitet, a prema Ustavu, zastupnici u Saboru, predsjednik Republike, ustavni suci, pučka pravobraniteljica i drugi opunomoćenici Sabora imaju potpuni imunitet i u tim slučajevima DORH, ili kada tužitelji pokreću kazneni postupak, trebaju tražiti odobrenje određenog tijela. Što se tiče zastupnika, do sada je bila praksa da ako Sabor nije u zasjedanju takvo odobrenje daje Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje se hitno sastaje i uvijek odobrava", kazala je. 

Komentirala i zašto nije spomenula ministre kada je nabrajala one koji imaju imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov imunitet je bitno ograničen, ima utemeljenje u zakonu. Ustavni sud ne može usporediti imunitet ministara s imunitetom osoba koji imaju ustavno-pravni imunitet, on je ograničen do 5 godina i Ustavni sud je smatrao da je to razmjerno i dopustivo", kazala je. 

Komentirala je i je li ju iznenadio stav predsjednika Milanovića koji je rekao da se ministri ne mogu uhititi iz kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon je jasan. Imunitet koji imaju ministri ih ne štiti od uhićenja. On ih štiti od pokretanje kaznenog postupka. S obzirom da je kazneno djelo do 5 godina, radi se o podizanju optužnice. Do tada nije potrebno skidanje imuniteta", kazala je.

Na pitanje zašto DORH onda traži skidanje imuniteta, Đurđević je odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je podignuo optužnicu i ne može je podnijeti sudu jer bi sud, u slučaju da nema odobrenja nadležnog tijela, odbacio takvu optužnicu, obustavio bi kazneni postupak ako bi naknadno došlo do imuniteta. To je procesna zapreka za kazneni progon i ne može se voditi kazneni postupak bez takvog odobrenja", kazala je. 

Komentirala je i bili trebalo obavještavati premijera da će se uhiti nekog ministra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema zakonske osnove za to. DORH je neovisno tijelo koje progoni počinitelje kaznenih djela kada postoje zakonski uvjeti. Zakonski uvjeti su da postoji osnovana sumnja koja je utemeljena na dokazima, koju su proveli prije toga, da je određena osoba počinila određeno kazneno djelo", kazala je. 

"U optužnici su precizno odredili što je predmet i na koju osobu se odnosi", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DORH je taj koji procjenjuje postoji li opasnost od samog kaznenog progona i interesa kaznenog postupka, ne mogu na ništa drugo misliti nego na to", zaključila je Đurđević. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo