Imenovanja, avioni / Prvi izazovi za Plenkovića i Milanovića: 'Vrijeme će pokazati što je tvrda kohabitacija'

Premijer i šef države su ondje zastupali Hrvatsku naizmjenično. No, ni dogovori o tom, nisu uvijek išli glatko.

9.1.2020.
7:00
VOYO logo

Od tvrde kohabitacije predsjednik Vlade ne odustaje. Kohabitacija u političkom smislu je suživot čelnih ljudi države koji dolaze iz različitih stranaka, a upravo to gledat ćemo nakon što je Zoran Milanović izabran za predsjednika Republike.

Kakvi će odnosi Pantovčaka i Markova trga biti, doznat ćemo ubrzo nakon prisege, jer se Milanović i Plenković moraju dogovoriti o načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, odlučiti o šefu SOA-e, ali i potvrditi veleposlanike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok pobjednik izbora formira svoj tim koji će na Pantovčak zajedno s njim, pod povećalom je buduća suradnja dva politička brda.

"Ne znam što to znači, treba pogledati Ustav što je tvrda kohabitacija", rekao je novoizabrani predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao je da ne zna. Pa dobro, znat će", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

I dok premijer ne odustaje od svoje fraze, u dobru suradnju vjeruju njegovi ministri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prvi izazov bit će imenovanje novog načelnika Glavnog stožera. Mirku Šundovu istječe mandat, a imena koja se duže spominju su general pukovnik Drago Matanović i viceadmiral Robert Hranj. No, predsjednik možda predloži nekog trećeg.

"Vjerujem da će biti kako je komunicirao u kampanji, a vrijeme će pokazati kakva je to tvrda kohabitacija", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabava borbenih aviona nakon propalog posla s Izraelom, sudbina misije HV-a u Afganistanu iz koje bi se Milanović želio povući Hrvatsku, a u konačnici i raspisivanje parlamentarnih izbora, teme su na kojima ćemo vidjeti još jednu kohabitaciju na hrvatski način. Na stolu je i produljenje mandata ravnatelju SOA-e Markiću, a dvojica sukreatora vanjske politike moraju dogovarati i veleposlanike.

Iako je predsjednica na odlasku suglasna s imenovanjem Hidajeta Biščevića na dužnost u Beogradu, ne dovrši li se procedura do kraja njezina mandata, konačnu riječ imat će Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad su u pitanju strateški nacionalni interesi siguran sam da ćemo naći zajednički interes. Suradnja? Pa ona mora postojati", poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Iskustvo kohabitacije imao je Ivo Josipović s premijerkom Kosor, a otkrio je i oko čega su nastajali problemi.

"Pa oko veleposlanika, kadrova u oružanima snagama i oko ideoloških pitanja", rekao je Josipović i dodao:

"Mislim da između njih neće biti sukoba, oba su europejci, samo s različitih političkih pozicija. Ovo oštro zaoštravanje od strane premijera reakcija prije prema svom biračkom tijelu u odnosu na poraz nego prema Milanoviću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojac Plenković-Milanović morat će se dogovarati i tko odlazi na zasjedanja Opće skupštine UN-a. Od Mesića, preko Josipovića do predsjednice na odlasku, premijer i šef države su ondje zastupali Hrvatsku naizmjenično. No, ni dogovori o tom, nisu uvijek išli glatko.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo