IMATE VIŠKA 720 KUNA? / Toliko će mjesečno jedna četveročlana obitelj morati izdvajati za zaštitne maske

Image
Foto: Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jedna četveročlana obitelj za zaštitne maske mjesečno morala bi izdvojiti čak 720 kuna

26.6.2020.
9:36
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Zbog obaveze nošenja maski u javnom prijevozu i preporuke njihova nošenja u javnim zatvorenim prostorima i mjestima s većim brojem ljudi jasno je da će se značajno povećati kućni izdaci. Novi list je izračunao da bi jedna četveročlana obitelj za zaštitne maske mjesečno morala izdvojiti čak 720 kuna, što nije zanemariv izdatak.

Naime, cijena zaštitnih maski prosječno iznosi šest kuna, pa bi jedna četveročlana obitelj koja bi koristila samo jednu masku dnevno po osobi, toga dana potrošila 24 kune. Na mjesečnoj bi razini ta obitelj morala izdvojiti 720 kuna, a vjerojatno i više, jer riječ je o minimalnoj potrošnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAHUJU LI UMIROVLJENICI OD PONOVNE IZOLACIJE? Penzići zabrinuti: /

'I prvu karantenu smo jedva preživjeli'

Image
STRAHUJU LI UMIROVLJENICI OD PONOVNE IZOLACIJE? Penzići zabrinuti: /

'I prvu karantenu smo jedva preživjeli'

Pojačana prodaja

Porast broja zaraženih i obavezna mjera koju je propisao Nacionalni stožer pojačali su tako prodaju zaštitnih maski za lice u ljekarnama i drogerijama, a sve više se razmišlja o uvođenju obaveze nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim javnim prostorima.

U riječkim ljekarnama, drogerijama i ostalim dućanima ima dovoljno maski za širu uporabu. Početkom ožujka kirurške maske naglo su postale najtraženija roba na tržištu što je utjecalo na njihovu cijenu. Cijena jedne jednokratne maske do ožujka ove godine iznosila je između 20 i 80 lipa, a u prvoj polovici ožujka skočila je na čak 6,50 kuna u nabavi, dok ju je krajnji kupac kupovao po puno višoj cijeni. Srećom, Vlade je donijela odluku 30. travnja ograničivši maksimalnu cijenu maske na maksimalno 12 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestašica platnenih pamučnih maski

Trenutačno, piše Novi list, više gotovo nije moguće pronaći u trgovinama platnene pamučne zaštitne maske, ali jednokratne kirurške maske za lice mogu se nabaviti u ljekarnama i raznim drogerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljekarni Jadran moguće je kupiti jednokratnu troslojnu kiruršku maskicu po cijeni od 6,60 kuna, a u ponudi imaju i FFP2 maske koje se prilagođavaju obliku lica i maksimalno štite korisnika i ljude u okolini, čija cijena iznosi 38 kuna.

U Bipi paket s pedeset troslojnih maskica iznosi 299,90 kn, odnosno 5,99 kuna po komadu, a u DM-u 295,90 kuna, što je 5,92 kuna po maskici. Zaštitne maskice za lice moguće je pronaći i u specijaliziranoj trgovini medicinske opreme i ortopedskih pomagala u Starom gradu u Rijeci, gdje je za jednokratnu kiruršku maskicu za lice potrebno izdvojiti 4,70 kuna, a u ponudi imaju i veća pakiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske su dostupne i u Tisku, gdje pet jednokratnih maskica iznosi 34,99 kuna te KiK-u po cijeni od 69,90 kuna za set od 10 komada.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo