Imate poljoprivrednu parcelu? Lako možete do novca iz EU

Zbog nepovratnih sredstava i novih poticaja, čak i za cvjetne i travnate trake usred njive, poljoprivrednici Slavonije i Baranje pokazuju veliki interes za Program ruralnog razvoja RH.

30.4.2014.
12:56
VOYO logo

Naime, proračunom EU za poljoprivredu za razdoblje 2014. – 2020. godina, za Program ruralnog razvoja Hrvatske predviđeno je 2,3 milijarde eura. Program nudi i veliku lepezu nepovratnih sredstava za male i velike poljoprivrednike, ali i za nepoljoprivredne djelatnosti kojima se želi unaprijediti kvalitetu života u ruralnim prostorima i tako zadržati stanovništvo, piše Glas Slavonije.

Stoga ne čudi da su te mjere već izazvale veliko zanimanje malih poljoprivrednih gospodarstava na području Slavonije i Baranje. Jedna od poticajnih mjera koja je privukla osobitu pozornost jest postavljanje cvjetnih traka s pet medonosonih vrsta biljaka za koju EU daje 419 eura po hektru godišnje (oko 3200 kuna). Jedini uvjet jest posjedovanje poljoprivredne parcele, četiri sata edukacije i dobro napisan poslovni plan. Cvjetne trake moraju biti širine najmanje 3 m uz rub ili unutar parcele, udaljenost između traka mora biti najmanje 50 m, a najkraća dužina 300 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična mjera postoji i za zatravnjivanje trajnih nasada i potpore za višegodišnju raznolikost kultura.

Poticaji za autohtone sorte

Jedna od također vrlo zanimljivih mjera jest zaštita autohtonih sorti, kao što su primjerice bijeli luk ili paprika kao važan proizvod jednog lokaliteta ili specifičnost kraja. "Europa tu kaže: Imate proizvodnju koja donosi manje prihoda, ali je specifičnost tog kraja i mi ćemo vam nadoknaditi razliku do iznosa koji biste ostvarili sjetvom pojedinih hibrida. Primjerice, kod sadnje autohtonih sorti bijelog luka poticaj iznosi 22.000 kuna/ha. Naime, sadnjom hibrida bijelog luka može se osigurati prihod veći od 30.000 kuna po hektaru, a sadnjom domaćeg autohtonog samo 15.000 kuna. Na taj način će se ujedno održati proizvodnja domaćeg autohtonog bijelog luka, a stanovništvu osigurati prihod i zadržati ga u ruralnim prostorima", objasnio je Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, da bi se do ponuđenog novca došlo, potrebno je i proći edukaciju i napisati dobar poslovni plan, pa su u Osječko- baranjskoj županiji u suradnji s profesorima s osječkog Sveučilišta pripremili niz predavanja i edukacija na kojima bi se poljoprivrednici upoznali, pa čak i osposobili za samostalno pripremanje projekata. http://www.glas-slavonije.hr/233820/7/Za-cvjetne-trake-usred-njive-Europa-placa-419-eura-godisnje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo