KAKO IZBJEĆI NOĆNU MORU? / Imate 'podstanara iz pakla' koji nije platio račune, neće napustiti stan i drži ga u kaosu? Evo što kaže zakon i što napraviti

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Vlasnik stana može otkazati ugovor u slučaju neplaćanja stanarine i drugih dogovorenih troškova navodi zakon o najmu

29.3.2023.
9:09
Sanjin Strukic/Pixsell
VOYO logo

Često možemo čuti o slučajevima loših podstanara ili "podstanara iz pakla" - od onih koji su iza sebe ostavili stanove u lošem stanju, do onih iza kojih su ostali neplaćeni računi.

U takvim situacijama uvelike pomaže zakon pod uvjetom da se sklopio ugovor o najmu, kako se vlasnici stanova ne bi našli u sličnoj situaciji, piše Andrea Pavlović za N1. Vlasnik stana može otkazati ugovor u slučaju neplaćanja stanarine i drugih dogovorenih troškova navodi zakon o najmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmodavac prije otkazivanja mora prvo pismeno opomenuti svog podstanara da u roku od 30 dana podmiri dugovanja i tako otkloni razloge za otkaz. Ugovor se može prekinuti bez opomene ako podstanar prekrši ugovor više od dva puta. Nakon pismenog raskidanja ugovora u oba slučaja podstanar mora iseliti.

Image
OVO JE NEVIĐENO /

Najam stana u centru Zagreba košta čak 800 eura mjesečno: Ovako se protiv toga bore u Berlinu

Image
OVO JE NEVIĐENO /

Najam stana u centru Zagreba košta čak 800 eura mjesečno: Ovako se protiv toga bore u Berlinu

Dulji rok od otkaznog roka od tri mjeseca

Otkazni rok od šest mjeseci je u slučaju u kojem zakon propisuje dulji rok od otkaznog roka od tri mjeseca, ako vlasnik stana namjerava sam početi živjeti u njemu ili useliti svoje potomke, roditelje te osobe koje je prema posebnim propisima dužan uzdržavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo ako je vlasnik stana podstanaru osigurao odgovarajući stan s pravima na neodređeno vrijeme, ugovor o najmu na neodređeno se može u tom slučaju otkazati. Prisilno se podstanara može izbaciti i zbog izazivanja štete koju ne popravi u roku od 30 dana, kao i zbog izmjena prostora ili uređaja bez pismene suglasnosti najmodavca. Minimalni otkazni rok u ovom slučaju iznosi 15 dana.

Zakon štiti vlasnika stana i ako podstanar dopusti da se stanom koristi osoba koja nije navedena u ugovoru o najmu dulje od 30 dana bez dopuštenja najmodavca. Iznimka su u ovom slučaju bračni drugovi, potomci, roditelji, druge osobe koje je najmoprimac zakonski dužan uzdržavati, kao i osobe koja pružaju korisnicima stana nužnu njegu. Zbogom podstanaru može reći najmodavac i ako podstanari ne koriste stan za stanovanje, nego za druge namjene, bilo u cijelosti ili djelomično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju kad podstanar bez vlasnikovog dopuštenja daje u podnajam stan ili dio stana tad vlasnik ima pravo prekinuti ugovor o najmu na neodređeno i tražiti iseljenje. Također isto vrijedi i ako podstanar ili drugi korisnici stana ometaju svoje susjede u mirnom korištenju prostora.

Privatna tužba

Otkazni rok može se razlikovati od 15 dana pa sve do šest mjeseci. Ali što ako ni nakon isteka tok vremena podstanari ne žele napustiti vašu nekretninu? Zakon je jasan – rješenje je privatna tužba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako se najmoprimac ne iseli iz stana u otkaznom roku, odnosno u roku koji je odredio najmodavac u slučaju iz članka 20. ovoga Zakona, najmodavac može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje najmoprimca.”

Također navodi se da će pokrenuta tužba za iseljenje biti vođena kao hitan postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo