Imamo rekordera u ulizivanju novom šefu!

21.12.2011.
14:16
VOYO logo

Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Duje Bonacci za novog je ministra pripremio Priručnik za vođenje Ministarstva. Na 53 stranice Bonacci je iznio niz praktičnih savjeta – od onih kako ignorirati novinare do onog u kojem bi roku bilo najbolje reformirati školstvo.

Nikada ne bih rekao da će glasnogovornik koji je pisao redakcijama i tražio otkaze za novinare napisati da Ministarstvo nema iskazanu viziju i misiju.Znakovito, Bonacci je brošuru čak tri tjedna prije održavanja izbora uputio nekim političarima u SDP-u i HNS-u, te Ljubi Jurčiću. K tome je to učinio svom šefu "iza leđa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijeh 'do suza'

"Užasno sam se nasmijao kad sam na e-mail dobio taj materijal iako u njemu ima i nekih vrlo korisnih podataka, od broja škola i učenika do aktualne zakonske regulative. Nikada ne bih rekao da će glasnogovornik koji je pisao redakcijama i tražio otkaze za novinare napisati da Ministarstvo nema iskazanu viziju i misiju", prokomentirao je Bonaccijevo dodvoravanje za Jutarnji list jedan od onih koji su dobili brošuru.

Uz kritičnu analizu dosadašnjeg rada Ministarstva, Bonacci je u brošuri novom ministru sugerirao i što više neformalnih druženja s djelatnicima Ministarstva, a kao najbolju priliku za to naveo je "redoviti ručak u kantini Ministarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako 'zbrisati' novinarima?

Glasnogovornika kao funkciju itekako je izdigao. Po prirodi posla, ta je funkcija, napisao je Bonacci, najeksponiranija u Ministarstvu. Kao glavni zadatak glasnogovornika naveo je osiguravanje "tampon zone" prema "šačici novinara" koji prate njegov sektor, a koje novi ministar mora izbjegavati u širokom luku jer oni nisu javnost, niti su objektivni. Stoga preporučuje da ministar nikada ne odgovara na njihove telefonske pozive, a ako mu se to greškom i dogodi da se ispriča ističući kako ne može razgovarati. Bonacci ne preporučuje ni konferencije za novinare.

"Ne skačite pred streljački vod – osim ako niste spremni na iskreno pokajanje", piše Bonacci među čijim se citatima u brošuri mogu naći i sljedeći: "Ako ne želite da vas pogodi grom, koristite gromobran", "Ako ste s nekim novinarom prije stupanja na dužnost bili u iznimno dobrim odnosima, nastojte s njim što manje pričati o vašem poslu", "Izbjegavajte davanje ad hoc izjava u bilo kojim okolnostima"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo