Gosti žele kvalitetu /

Imamo li previše apartmana? Dio kreveta ostao prazan usred sezone

Prošlo je vrijeme otkrivanja Hrvatske, apartmana u garaži i kauč ležaja. Gosti žele kvalitetu po povoljnoj cijeni

18.8.2018.
15:44
VOYO logo

Posljednjih dana pristižu informacije o podbačaju ove turističke sezone jer je dio kreveta, mahom slabije ocijenjenih hotela i apartmana, ostao prazan. Odlučili smo provjeriti o čemu se radi. Prema svemu sudeći, sezona će ponovno biti rekordna, ali ipak se može i osjetiti kako u našem turizmu pušu neki novi vjetrovi.

Marin se turizmom bavi pet godina. Svake sezone smještaj u centru grada mu je kvalitetniji i uspješniji te tvrdi da ni ova sezona nije iznimka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostvarili smo odlične rezultate u podsezoni, pokazatelji za posezonu su isto tako odlični, a što se tiče glavne sezone tu smo ostvarili odličan rezultat i skoro 100% popunjenosti", otkriva nam iznajmljivač Marin Mihaljević.

Ništa lošije nije prošao ni jedan od najluksuznijih splitskih hotela, također pozicioniran u užem centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo općenito cijelom godinom, a ne samo sezonom i s ulaganjem u kvalitetu ne namjeravamo stati jer to je jedini ispravan i pravi put za dalje", ističe direktorica hotela Ivana Klarić.

No nije svima lako financirati put za dalje pa nekima, iako je Splitsko-dalmatinska županija i ove godine bilježila rast od 8% u broju noćenja, smještaj zjapi prazan. Iz turističke zajednice tvrde - nema govora o podbačaju sezone. Možemo li govoriti da se radi o stagnaciji?

"Ne možemo ni o tome govoriti jer ukupno u prvih sedam mjeseci imamo 500.000 noćenja više nego prošle godine", tvrdi Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Zanimalo nas je i postoji li mogućnost da su se neki iznajmljivači potaknuti uspjehom, preračunali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo li reviše apartmana ili ne to je stvarno teško reći, ali je činjenica da ima slobodnih apartmana. Dakle sam svaki iznajmljivač treba procijeniti je li mu se isplati ili ne imati apartman", kazao nam je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Turisti o brojkama ne razmišljaju. "Imamo apartman s bazenom i jako je jeftin", kazao nam je turist iz Njemačke Jonas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nam je treći put u Hrvatskoj i svaki put smo bili na drugom mjestu. Uvijek je smještaj bio jako čist, jako dobar. Cijene su u redu, kao što bi ste i očekivali", ističe Keith iz Engleske.

Ako turista ima više nego lani, a jednako tako i praznih apartmana, logika nameće kako je kreveta ipak previše. 

"Potrebno je non-stop raditi na toj kvaliteti. Ja znam da su to samo priče, ali to jednostavno tako funkcionira. Velika konkurencija vam formira cijenu, dakle ako imate lošu kvalitetu zbog velike konkurencije će te se morati zatvoriti", ističe Martina Nimac Kalcina, predsjednica Sekcije obiteljskog smještaja HGK Split.

Jer čini se kako je prošlo vrijeme otkrivanja Hrvatske, apartmana u garaži i kauč ležaja. Gosti žele kvalitetu po povoljnoj cijeni, a ako im to ne možete pružiti, konkurencija će uzeti taj posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo