Ima tehnologiju koja je oduševila svijet, no u svojoj je zemlji još nije instalirao

Gospodarenje otpadom velik je problem za općine i gradove. Jedno od rješenja ponudila je međimurska tvrtka koja je razvila vlastitu tehnologiju za preradu otpada.

26.3.2014.
13:54
VOYO logo

Postrojenje sav miješani komunalni otpad pretvara - u kompost, osam vrsta sirovina te gorivo za cementare i toplane. Za gradove do 50 tisuća stanovnika takva tvornica stoji oko tri milijuna eura, a ulaganje se vraća već za pet godina!

Tehnologiju budućnosti, koja komunalni otpad pretvara u gospodarski resurs, a odlagališta smeća u golfska igrališta, razvio je uspješni međimurski poduzetnik i inovator Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instalirao 50 pogona u cijelom svijetu

Njegova je tvrtka u svijetu instalirala pedesetak takvih pogona. Mnogi od njih već donose dobit. Iako su ga posjećivali i hvalili hrvatski predsjednici, kao i ministri bivših vlada i sadašnje, nikako da ovu, u svijetu priznatu tehnologiju, instalira u vlastitoj zemlji, u čiji proračun na godinu uplaćuje 50 milijuna poreznih kuna!

Vjerojatno će upravo Međimurci, koji prednjače u mnogo čemu, pa i u zbrinjavanju komunalnog otpada, prvi sagraditi ovakvu ekološku tvornicu. Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved potvrdio je kako idejni projekt postoji, a ishođena je i lokacijska dozvola. Trenutno se radi na izradi glavnog projekta, a nakon toga ishodit će se građevinska dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderan i učinkovit sustav gospodarenja otpadom

Čakovec će morati slijediti i drugi - do kraja 2018. moramo uspostaviti moderan i učinkovit sustav gospodarenja otpadom.

Jedna je to od najzahtjevnijih obveza koju smo preuzeli ulaskom u EU, koja bi nam se, međutim, mogla višestruko isplatiti. Naime, u posljednjih deset godina na hrvatskim je odlagalištima zakopano pet milijardi kuna vrijednih neiskorištenih sirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je samo novih radnih mjesta za tu svotu moglo biti otvoreno?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo