Podrška oporbe /

Ima li Zoran Milanović šanse u utrci za Pantovčak? 'On bi sigurno bio u drugom krugu'

Image
Foto: Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL

Krešo Beljak i Mirando Mrsić smatraju kako Milanović može vratiti smisao politike na Pantovčak

8.11.2018.
8:39
Goran Stanzl/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih dana ponovno se počelo postavljati pitanje hoće li bivši premijer i šef SDP-a razmatrati kandidaturu za predsjednika države. U manje od tjedan dana dvojica oporbenih čelnika poručila su da bi upravo Zoran Milanović mogao pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.

Prvo je to učinio vođa HSS-a Krešo Beljak, koji je u intervjuu za Večernji list rekao kako je Zoran Milanović političar koji ima najveće izglede pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović te bi osobno volio da se kandidira. S njegovim mišljenjem slaže se i šef novoosnovanih Demokrata Mirando Mrsić, koji je za Slobodnu Dalmaciju istaknuo kako samo ozbiljan politički lider sa stavom može vratiti smisao politike na Pantovčak te da je Milanović jedan od takvih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić je nadodao i da je preduvjet za Milanovićevo kandidiranje za Pantovčak udruživanje na ljevici.

"Kada bi se to dogodilo, kada bi sve lijeve stranke i one na centru stale iza Milanovića, on bi sigurno bio u drugom krugu, s ozbiljnim šansama za pobjedu. Ne samo on, bilo tko iza koga bi lijevi centar stao. Moramo imati jednog kandidata. Ne samo što u tom slučaju Milanović ili netko drugi iza koga bi stali može imati šanse za pobjedu već bismo time pokazali i snagu lijevog centra", smatra Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, želi li Zoran Milanović uopće biti kandidat za predsjednika države? Večernji list prenosi kako njihovi izvori bliski bivšem premijeru kažu da se to još nije dogodilo. Milanović odluku još nije donio i teško da će ju donijeti u iduća tri mjeseca. 

VEZANE VIJESTI:

"Šansa da će se Milanović kandidirati trenutačno je doista vrlo mala. Ali postoji. Ako se na to odluči, onda će prije nego što objavi kandidaturu izići iz SDP-a. U tom će slučaju biti nestranački kandidat", kaže izvor blizak Milanoviću za Večernji list. Taj stav nije nikakva novost jer se već i prije mogao čuti sličan scenarij. 

No, Zoran Milanović zasigurno će biti oprezan. Ako do kandidature i dođe, ne bi smio izgubiti jer bi to bio njegov sedmi politički poraz, tako da će sigurno dobro razmisliti prije donošenja bilo kakve odluke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da se odluči kandidirati kao nestranački kandidat, postavlja se pitanje kako bi na to reagirali u samom SDP-u, odnosno bi li stranka imala i svog kandidata za Pantovčak. Iz SDP-a trenutno dolaze informacije da će svaka stranka imati svog kandidata, a čak su se spominjali i predizbori u stranci na kojima bi se odlučilo tko će biti protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović. Član SDP-a koji je dosad pokazao interes europarlamentarac je Tonino Picula

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo